Seksizam kao oblik društvene diskriminacije prisutan je i na Olimpijskim igrama 2016 u Rio de Janeiru u Brazilu. Meta su, naravno, sportašice čiji su uspješni rezultati zasjenjeni, pripisani njihovim trenerima/supruzima ili su pak stavljene pod povećalo zbog sportske odjeće. U nastavku slijede fantastične sportašice koje su u različitim disciplinama oborile svjetske rekorde, međutim, mediji su nedoličnim izvještavanjem spomenuto stavili u drugi plan.

Mađarska plivačica Katinka Hosszu oborila je svjetski rekord na 400 metara mješovito i osvojila zlatnu medalju no komentator Dan Hicks, s američke televizijske mreže NBC, je prilikom reportaže izjavio kako je za njezin uspjeh zaslužan njezin trener i suprug Shane Tusup.

Uspjeh osvajačice brončane medalje u streljaštvu, Corey Cogdell-Unrein, u jednom je od članaka naslovljen: „supruga igrača Bearsa osvojila brončanu medalju u Riu.“ Sporno je to što u članku nije navedeno njeno ime niti područje osvojene medalje.

Svjesna problema, izjavljuje:

U potpunosti razumijem što ljude muči i mišljenja sam da bi žene svakako trebale biti prepoznate po vlastitim postignućima a ne da se naš trud pripisuje supruzima ili trenerima.

Izrezak

Čak se i na temelju sportske odjeće mogao prepoznati klasičan primjer seksizma. Naime, egipatske odbojkašice Doaa El-Ghobashy i Nada Meawad, kao i američka sportašica Ibtihaj Muhammad, našle su se na meti predrasuda zbog nošenja hidžaba, tradicionalnog vea kojim žene islamske vjeroispovijesti pokrivaju glavu.


Novo istraživanje koje ide u prilog navedenoj problematici, pokazalo je da su sportaši predstavljeni javnosti najviše zbog vlastitih sposobnosti dok se u slučaju sportašica fokus stavlja na izgled, godine i bračni status.

Iako su se kasnije mediji i komentatori ispričali na neprimjerenim objavama i reportažama, seksizam je prepoznat i kao takav ostaje zabilježen. Poražavajuća činjenica je to što ovakav vid diskriminacije prerasta u svakodnevicu a mediji iz nepažnje odnosno neprikladnog izvještavanja doprinose povećanju i širenju spomenutog. Način na koje su žene prezentirane kroz medije dovodi do njihovog negativnog položaja, podcjenjivanja i naglašavanja muške dominacije a mediji su i ovaj put dokazali da su pod snažnim utjecajem stereotipa.