Osnovna briga o reproduktivnom zdravlju jedna je od stavki koju bi svaka žena treba imati na umu. Zahtjevi s kojima odlazimo u ginekološke ambulante, poput godišnjeg papa testa ili recepta za pilule, nisu neka velika gnjavaža. Ovo prvo nije baš najugodnije, ali riječ je o nečemu što trebamo, možemo i relativno uspješno odrađujemo. Ipak, nije u svim slučajevima tako. Da bi to uočili ne moramo napuštati svoj grad ili kontinent. Neke žene koje su oko nas nailaze na veće probleme u brizi o svom tijelu, a riječ je o ženama s teškoćama u razvoju.

U društvo kao da se usadilo mišljenje da žene s teškoćama nisu seksualno aktivne. One imaju ‘’svojih problema’’ i ‘’nije im to na pameti’’, obavljaju ionako dovoljno pretraga pa ’’čemu još da nepotrebno idu  ginekologu?’’. Sve to dovodi do obeshrabrenih i nedovoljno informiranih žena, tako da one uistinu i ne odlaze tako lako na preglede i savjetovanja.

Srećom, u Chicagu se izvrsna ideja realizirala u projekt Empowerd Fe Fes i označava osnažene ženske (Fe) prijateljice (Fes). U kolovozu su objavile opsežan vodič Take charge! (link za download)u kojem piše mnoštvo savjeta i informacija o reproduktivnom zdravlju žena s teškoćama. Izvrsno je što vodič nije namijenjen samo dotičnim ženama već i liječnicima, bolnicama, zdravstvenom osoblju, njegovateljima te cjelokupnoj javnosti.

0-7q-cfnorv1lpogu3Teškoća ne označava infantilnost. Ovim se ženama ne treba pristupati kao maloj djeci jer imaju jednake reproduktivne potrebe kao i ostali, a u sustavu zdravstva i u društvu je mnogo nepravilnosti te im se često uskrate mnoge korisne informacije. Sve to može dovesti do rijetkih pregleda, manjeg broja stručnih savjeta, a to pak do neuočenih i neizliječenih spolnih infekcija, neželjenih trudnoća te cjelokupne pogrešne slike o reproduktivnim pravima i zdravlju. To potvrđuje i istraživanje Guttmacher instituta iz 2005. kojim je dokazano da se ženama s teškoćama u 50 do  70% slučajeva rjeđe radi papa test.

Uz dio koji se bavi osnovnim podacima o pravima i dostupnosti brige za reproduktivno zdravlje, vodič pruža i niz savjeta o tome kako se postaviti na samom pregledu. Obzirom na mjesto izdavanja, detaljnije su obrađene bolnice u Chicagu, ali ostali savjeti vezani uz bolesti i prava ne samo da informiraju već i ohrabruju žene da zauzmu stav i preuzmu brigu nad svojim zdravljem.

0-0efzlsx-xuuwxvnxPrema podatcima iz 2010. , u SAD-u 19% populacije ima neku teškoću, a to broji 31 milijun žena. One su jednake drugima, dio društva kojemu doprinose i obogaćuju ga. Iz navedenih razloga svaki oblik diskriminacije i ukidanja prava nedopustiv je te se nadamo da će projekti protiv ovog smanjiti dodatne probleme s kojima se žene s teškoćama susreću. Think progress…