Velik broj država kroji svoje zakone po uzoru na Sjedinjene Američke Države te se tako njezin utjecaj proširuje na ženska prava i zakone o abortusu i reproduktivnom zdravlju.

Događaj koji je svakako utjecao na zakon o pobačaju diljem svijeta jest kontroverzni sudski proces iz 1973. godine Roe vs. Wade, nakon kojeg je u SAD-u legaliziran pobačaj.

Po uzoru na Sjedinjene Američke Države više od 40 država usvojile su zakone po kojima se dopušta pobačaj u određenim okolnostima.

Istovremeno, kao negativna posljedica Roe vs. Wade, razvija se strah od primjenjivanja tog zakona širom svijeta, pa je tako 1983. godine katolički lobi u Irskoj izglasao amandman kojim se izjednačavaju život ploda i život žene koja ga nosi.

Grace Wilentz, aktivistkinja za ljudska prava i stručnjakinja za politiku iz Dublina, na nedavnoj međunarodnoj konferenciji o ljudskim pravima vodila je raspravu o pravu na pobačaj u Irskoj s aktivisticom s Kariba. Na kraju rasprave zaključile su da unatoč tome što su njihove države vrlo različite, obje su imale vrlo restriktivne zakone o abortusu.

Wilentz pojašnjava:

“Ustavni amandmani gotovo su identični u različitim kontekstima. Roe v. Wade zaista je pokrenuo val na globalnoj razini u situaciji u kojoj je Katolička crkva imala dovoljan utjecaj da podupre suprotan stav. Šteta da je korak naprijed za žene u Sjedinjenim Američkim Državama imao takav poguban utjecaj za žene u drugim dijelovima svijeta.”

Iste godine kada je donesen Roe vs. Wade, senator Jesse Helms predstavio je što se danas naziva Helms amandmanom koji je i danas tehnički još uvijek na snazi iako se ne provodi od 2009. godine kada je predsjednik Barack Obama preuzeo dužnost. Tim amandmanom ograničava se financijska potpora SAD-a prema drugim državama za sva pitanja koja su vezana uz pobačaj.

Po uzoru na Helms u Mexicu je donesen zakon poznat kao Global Gag Rule koji zabranjuje svim organizacijama primanje financijske potpore iz SAD-a ako je ista namijenjena za pobačaje, savjetovanje i informacije o istom.

Takve odluke i zakoni imali su velik utjecaj na druge države, te strašne posljedice za žene diljem svijeta. Tako je primjerice u Boliviji zabranjena hitna kontracepcija, u Keniji su zatvorene klinike za planiranje obitelji, dok je u Gani nesiguran pobačaj vodeći uzrok smrtnosti mladih žena. Global Gag Rule imao je također velik utjecaj na porast neplanirane trudnoće u Nepalu, Keniji i Zambiji, te je vrlo loše utjecao na borbu protiv AIDS-a u tim zemljama.

Osim Helms amandmana i Global Gag pravila, protivnici prava na izbor u Americi donijeli su još jedan restriktivni zakon, tzv. TRAP zakon, Ciljani pravilnik o pružateljima usluga pobačaja. Tim su pravilnikom, zbog vrlo složenih propisa, pružatelji usluga pobačaja doslovno bili primorani zatvoriti svoju praksu. Na taj način ženama se ograničavaju njihova reproduktivna prava pod izliku kako je to za njihovu dobrobit.

Utjecaj Sjedinjenih Američkih Država na politiku drugih zemalja zapravo je mnogo izravniji. Tako je na primjer 2013. godine jedna od najpoznatijih udruga u Irskoj, Youth Defence, koja se zalaže protiv pobačaja, primila najviše donacija upravo od američkih organizacija.

Iako je većina američkih fondova konzervativno, postoje i one nevladine organizacije koje pružaju pozitivan utjecaj. Jedna od njih je i Open Society Foundations koja je donirala popriličan iznos Irskoj organizaciji koja se zalaže za pravo na izbor.

U dokumentu iz OSF-a stoji:

“Uz jedan od najrestriktivnijih zakona o pobačaju u svijetu, pobjeda u Irskoj mogla bi snažno utjecati na katoličke zemlje diljem Europe i donijeti toliko potreban dokaz da je promjena moguća.”

Vrlo lako možemo vidjeti kako je dalekosežan utjecaj američke politike koja ograničava pristup pobačaju, neproduktivan i štetan.

Globalno istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije iz 2007. godine pokazuje kako je nesiguran pobačaj u 14,5 % slučajeva glavni uzrok smrtnosti kod trudnica. Gotovo sve te smrti dogodile su se u zemljama koje imaju restriktivne zakone o pobačaju. Isto tako, Međunarodna Federacija za ginekologiju i porodništvo prošle je godine pregledala broj dokaza koji pokazuju da legalizacija pobačaja štiti zdravlje žena bez povećanja potražnje pobačaja.

Uzimajući u obzir sve navedeno, pravo na pobačaj upravo sada je goruća tema i problem u cijelom svijetu. Sve oči uperene su na predstojeće izbore u Americi i brojne organizacije koje se bave pitanjima vezanim za abortus zabrinute su zbog političke klime u SAD-u.

Jedno je sigurno, sljedeća osoba koja useli u Bijelu kuću definitivno će promijeniti trenutnu globalnu situaciju.

The Establishment…