Novoizabrani predsjednik, mogao bi bez pomoći druge grane vlasti početi ukidati više Obaminih zapovijedi i mjera koje štite LGBT populaciju na poslu, školi, zdravstvenome osiguranju i unutar njihovih domova.

 Već prošli mjesec, Trump, je najavio da će „ukinuti svaku nekonstitucionalnu izvršnu radnju, memorandum i zapovijed izdanu od predsjednika Obame.“

Stephen Moore, službeni savjetnik Trumpove kampanje, u rujanskome broju New Yorkera kaže da „Trump provodi nekoliko sati potpisujući papire – i briše Obamino predsjedovanje.“

Postoje neki potezi koje bi Trump i njegov tim mogli poduzeti bez provjere stanja sudova ili kongresa.

  1. Trump bi mogao ukinuti izvršne radnje koje štite federalne LGBT zaposlenike i poduzetnike.

Prva zabrana tiče se ukidanja izvršne naredbe koja štiti LGBT savezne radnike i izvođače. U srpnju 2014. godine, Obama je potpisao izvršnu naredbu koja štiti dvije vrste LGBT radnika: oni koji su zaposleni od strane Savezne vlade te one koje rade za savezne izvođače.

Prvi dio je proširen na nalog predsjednika Billa Clintona koji je zabranio diskriminaciju civilnih saveznih radnika zato što su homoseksualac, lezbijka ili biseksualac. Obamin nalog iz 2014. godine dodaje radnike transvestite.

Drugi dio proširen je na nalog predsjednika Lyndona Johnsona koji je zabranio diskriminaciju saveznih poduzetnika na nekoliko osnova; Obamin nalog dodaje zaštitu na temelju seksualne orijentacije ili rodnog identita.

Trumpov glasnogovornik, Ian Thompson, nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom Buzzfeed News-a o tome da li će Trump preokrenuti i opozvati vodstvo, promijeniti pravila u vojnim odredbama ili promijeniti LGBT propise.

  1. Trump bi mogao povući smjernice koje štite transgender studente.

Obamina administracija poslala je smjernice obrazovnim ustanovama koje daju savezni novac – uključujući javne škole i sveučilišta, uz institucije koje primaju dotacije – da se transrodnim studentima poput ostalih studenata istog rodnog identiteta treba pronaći smještaj. U svibnju, uprava je poslala upute o traženju jednakog pristupa sanitarijama, svlačionicama, studentskom stanovanju i sportu transrodnim studentima.

Primjer iz stvarnoga svijeta kaže da škole moraju pustiti transrodne djevojke da koriste ženske zahode ili mogu izgubiti sredstva.

Pence kaže da je „problem najbolje riješiti na državnoj razini…Washington nema namjeru uplitati se u rad naših područnih škola.“

  1. Trump bi mogao izdati nove školske smjernice.

Pravila za transrodne studente su sljedeća: Glava IX izmjene i dopune obrazovanja, iz 1972. godine, zabranjuje diskriminaciju baziranu na spolu.

Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo obrazovanja i neki sudovi ustanovili su da zakon isto tako pokriva rodni identitet – u značenju da studenti ne smiju biti diskriminirani zato što su transrodni.

Trump i njegov novi odvjetnik mogu naložiti agencijama da izdaju nove smjernice koje kažu da se Glava IX ne odnosi na rodni identitet. Oni bi mogli tvrditi da se to odnosi isključivo na spol od rođenja.

U okvirima stvarnoga svijeta: novo vodstvo bi moglo reći da transrodni dječaci trebaju koristiti prostorije za žene.

  1. Trump bi mogao zabraniti gejeve u vojsci?

Godine 2011., Obama je potpisao zakon koji ukida zabranu homoseksulnih pripadnika oružanih snaga. U lipnju 2015. godine, ministar obrane Ash Carter, slijedio ga je s direktivom o zabrani diskriminacije na temelju seksualne orijentacije u vojsci. U lipnju, Carter je dozvolio služenje transrodnim vojnicima.

No, pod Trumpom, vojska bi mogla napraviti polukružan pokret. Mogli bi staviti izravnu zabranu na LGBT službu u vojsci, kaže Sue Fulton, bivša kapetanica vojske i predsjednica SPARTE, vodeće organizacije LGBT vojnih pripadnika oružanih snaga.

Gordon Trowbridge, glasnogovornik Ministarstva obrane, rekao je BuzzFeed News-u da provedba pravila transrodnih službi „ide glatko“, dodajući da su odvojene grane „u procesu izdavanja smjernica za promjenu spolnih oznaka člana službe.“

Politika za pristup ulaska u vojsku neće biti objavljena do iduće godine, dodao je. „Sve u svemu, ovo je kretanje prema naprijed bez značajnih zapreka.“

Trumpova tranzicija nije odgovorila na zahtjev za komentarom na ovaj ili druge moguće  poteze koji se odnose na LGBT prava.

  1. Trump bi mogao prestati podupirati transrodne zaposlenike na sudu?

Glava VII Zakona o građanskim pravima, iz 1964. godine, štiti transrodne radnike na isti način kako to čini Obamina administracija koja tvrdi da postojeći zakon o građanskim pravima štiti transrodne studente – čak i u privatnome zapošljavanju.

U lipnju 2015. godine, Obamina administracija obajvila je vodič koji kaže da poslodavci trebaju pustiti svoje transrodne zaposlenike da koriste prostorije koje odgovaraju njihovu spolu.

Tijekom protekle četiri godine, Komisija za jednake mogućnosti zapošljavanja – koja provodi savezne zakone na radnome mjestu – donijela je pionirske odluke da zakoni o spolnoj diskriminaciji pokrivaju sve LGBT diskriminacije.

Trumpova administracija mogla bi sastaviti novo vodstvo u agenciji koja otkriva ovo pravno tumačenje u svojem temelju.

  1. Trump bi mogao početi opozivati mjere zdravstvene zaštite.

Trump se izjasnio da želi povoljnu njegu – aka Obama-njegu, koja je formirala pravilo 1557 – da bude „izmijenjena ili ukinuta ili zamijenjena“.

Između ostaloga, pravilo kaže da usluge moraju osigurati brigu za transrodne osobe.

Trumpova administracija mogla bi odmah početi provoditi i dovršiti zakon bez dozvole Kongresa.

7. Trump bi mogao ukinuti zakon koji štiti LGBT populaciju u saveznim kućanstvima.

Ministarstvo stambenog i urbanog razvoja, koje pruža smještaj i programe, donijelo je, 2012. godine, propis koji zabranjuje LGBT diskriminaciju u svojim programima. Godine 2016., uslijedila je nova regulacija koja se odnosi na LGBT zaštitu u skloništima.

Trumpova administracija mogla bi na sličan način preokrenuti ove propise kroz postupak stvaranja pravila.

  1. Trump bi mogao proširiti religijske izuzetke za entitete koji primaju federalni novac.

U prosincu 2002., George W. Bush, izdao je izvršnu naredbu u kojoj kaže da savezne agencije ne mogu uskratiti sredstva iz socijalne usluge oragnizacije samo zato što su religijske. Senator Edward Kennedy tvrdi da je u pravilu više riječ o tome da dobrotvorne oragnizacije dobiju novac, govori za New Yorker.

„Prema novome pravilu oragnizacije mogu prihvatiti javna sredstva, a zatim odbiti zaposliti ljude jer su Židov/ka, katolik/inja, neoženjen/a, homkseksualac ili lezbijka.“

 LGBT zagovornici brinu da bi Trump mogao početi potpisivati hrpu papirologije od prvoga dana – jedan dokument mogao bi biti izvršna naredba koja se nadovezuje na Bushovu naredbu. Takav nalog može dopustiti da Savezna vlada financira entitete – od škola  i zdravstvenih usluga do tvrtki s federalnim ugovorima – koji negiraju usluge i poslove LGBT populaciji zato što imaju religijske prigovore.

  1. Trump bi mogao ukinuti druge regulacije, vodstva i planove.

Obamina administracija poduzela je barem desetak drugih regulatornih i direktivnih poteza za LGBT populaciju: ponovno dopuštanje doniranja krvi homoseksualcima, imenovanje LGBT veza u Bijeloj kući, što čini lakšim promjenu spola u putovnicama, prikupljanje podataka o anti-LGBT zločnima iz mržnje, šaljući pismo školama u kojima ih potiču na dozvoljavanje homoseksualnih  i hetereoseksualnih bračnih zajednica.

Kampanja za ljudska prava, najveća LGBT grupa u zemlji, brine o tome kako bi Trump mogao utjecati na izvršnu vlast kada je riječ o LGBT populaciji i drugim skupinama.

Glasnogovornik grupe, Jay Brown, kaže da su duboko zabrinuti zbog tih izvršnih naloga i izjava  koje je izreakao o milijun deportiranih ljudi.

„Ova administracija nam daje veliki razlog da se držimo zajedno i borimo kao jedinstvena koalicija sa našim progresivnim saveznicama.“, ustvrdio je Jay Brown.  BuzzFeed…