U prosjeku sedam od deset talijanskih liječnika/ca iskorištava priziv savjesti kada je u pitanju pobačaj.

Pobačaj je u Italiji legaliziran 1978. godine. Prema zakonu, liječnici/ce pobačaj mogu izvršiti 90 dana od začeća. Nakon tog perioda, pobačaj je moguć samo ako je tjelesno ili psihičko zdravlje žene ugroženo te u slučaju da se fetusu ustvrdi određena abnormalnost.

Prema podacima talijanskog Ministarstva zdravlja, na razini države postotak ginekologa/inja koji/e ulažu prigovor savjesti popeo se s 59 posto 2005. godine na 70 posto 2013. godine. S druge strane, broj spontanih pobačaja također se povećava. Neki liječnici taj trend pripisuju upravo nedostupnosti pobačaja i strahuju da sve više žena preuzima stvari u svoje ruke.

Učestalost priziva savjesti pri abortusu razlikuje se od regije do regije, no u većini regija bilježi se porast takvih slučajeva, što prema nekima nije motivirano isključivo vjerskim razlozima. Postoje liječnici/ce koji/e misle da im se pacijentice koje su kod njih pobacile neće vratiti pri sljedećoj trudnoći jer će ih povezivati s negativnim iskustvom abortusa, što za njih  predstavlja financijski gubitak.

Pokušaj vlasti da se spriječe slučajevi ilegalnih pobačaja rezultirao je mogućnošću novčane kazne od čak deset tisuća eura, dok su za taj prekršaj žene prije plaćale simboličan iznos od 51 eura. Silvana Agatone, ginekologinja koja je pokrenula internetsku stranicu s informacijama o pobačaju, takvu praksu smatra problematičnom i kaže da će se žene pod prijetnjom novčane kazne suzdržavati od odlaska u bolnicu, čak i u hitnim slučajevima. The Guardian…