Vera Institute of Justice je u sklopu svog programa nazvanog Safety and Justice Challenge objavio izvješće kojim se pokazalo da je broj žena u lokalnim zatvorima u SAD-u porastao za skoro 14 puta od 1970. što je mnogo veći porast nego kod muškaraca, no unatoč tome manji broj ih ostaje odslužiti kaznu.

Preciznije rečeno, u 3.200 općinskih i županijskih nacionalnih zatvora, radi počinjenih prekršaja, čekanja suđenja ili izricanja kazni broj žena se s 8.000 u 1970. popeo na 110.000 u 2014.

Sveukupni broj osoba u zatvoru je 1970. iznosio 157.000, a 2014. godine 745.000. Kada se taj podatak pretvori u postotke, žene su naspram muškaraca u udjelu porasle s 5% na skoro 15%.

Zanimljivo je da se upravo najveći porast događa u manjim saveznim državama, onima s populacijom nižom od 250.000. Prema izvještaju, u njima je broj zatvorenih žena s 1.700 skočio na 51.000.

Iako je na razini cijele države stopa kriminala u padu, u ruralnim područjima to i dalje nije tako. Dok je 2000. godine na 100.000 privedenih bilo 79 žena, 2014. je taj broj porastao na  140 žena. U najvećim državama je pak zabilježen pad te je na njih 100.000 privedenih broj žena pao sa 76 na 71.

Nekoć je žena u zatvoru bila rijetkost te 1970. godine skoro tri četvrtine zatvora nisu imale niti jednu žensku osobu na služenju kazne.

Odlučimo li potražiti koji su gradovi s najvećom stopom pritvorenih žena, podaci će nam pokazati da su to Nevada u Kaliforniji, Floyd u Georgiji i  St. Charles Parish u Louisiani. Riječ je o gradovima gdje je većina žena siromašna, Afroameričkog ili Latino podrijetla te mnoge imaju problema s alkoholom i drogama. K tome ih i oko 80% ima djecu. Većina kaznenih djela koje one počine spadaju u lakšu kategoriju. Obično je riječ o posjedovanju manje količine droga ili o sitnim krađama, ali većina ih je u zatvoru jer su prekršile neko određenje na uvjetnoj kazni , npr. pale su na testu droge ili se samo nisu pojavile na dogovorenom suđenju dok neke nisu mogle platiti jamčevinu ili troškove suđenja.

Women walk along a corridor at the Los Angeles County women's jail in Lynwood, California April 26, 2013. The Second Chance Women's Re-entry Court is one of the first in the U.S. to focus on women, and offers a cost-saving alternative to prison for women who plead guilty to non-violent crimes and volunteer for treatment. Of the 297 women who have been through the court since 2007, 100 have graduated, and only 35 have been returned to state prison. REUTERS/Lucy Nicholson (UNITED STATES - Tags: CRIME LAW) - RTXZ1G4

S druge stane, u posljednja dva desetljeća u Americi je znatno porastao broj sitnijih prekršaja te je policija na njih više usredotočena. Zatvori time postaju sve puniji, ali privode se manje nasilne, a više marginalizirane i ugrožene osobe. Upravo su iz tih razloga u tome broju u zatvorima prisutne žene. Naime, dok ih je 1960. bilo uhapšeno 11%, prije dvije godine one su činile 26% pritvorenih osoba, najčešće radi prekršaja vezanih uz droge.

Navedeni problemi samo su posljedica teške socijalne i sigurnosne situacije u SAD-u te dok se ljudima ne omoguće prilike za rad, obrazovanje ili samo pravovaljano pružanje pomoći i podrške, situacija će biti teško rješiva.

Cijelo izvješće moguće je pročitati na službenim stranicama projekta. The New York Times…