Anne Erin Clark, poznatija po imenu St. Vincent, rođena je 28. rujna, 1982. godine u Tulsi, Oklahoma. Gitaru je počela svirati sa 12 godina, a kao tinejdžerka je pomagala ujni i ujaku, poznatom jazz duu Tuck & Patti, na turnejama. Odrasla je u Dallasu u Texasu. U srednjoj školi se bavila dramom i svirala u školskom jazz bandu. Nakon srednje škole, upisala je Berklee College of Music u Bostonu, Massachusetts te se nakon 3 godine ispisala. Tokom školovanja je s kolegama s fakulteta napravila album Ratsliveonnoevilstar. Također je i radila sa Heavy Rotation Records i učila s profesoricom gitare, Lauren Passarelli.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nakon što je napustila Berklee, vratila se u Texas gdje se pridružila The Polyphonic Spree prije nego su krenuli na turneju Europom. Također je na kratko bila i u noise-rock bandu zvanom The Skull Fuckers. Napustila je The Polyphonic Spree i krenula na turneju sa Sufjan Stevens bendom 2006. godine, te sa sobom ponijela svoj EP Paris is Burning.

Iste godine, Anne je započela snimanje studijskog albuma pod imenom St. Vincent. To ime je odabrala zbog pjesme Nicka Cavea „There She Goes my Beautiful World“, a St. Vincent je također bilo i srednje ime njene prabake.

Njezin album privijenac Marry Me, 2007. godine, izdali su Beggars Banquet Records. Na albumu je surađivala sa Brianom Teasleyom (bubnjarom The Polyphonic Spree-a), Mikeom Garsonom (pianistom Davida Bowiea) i Louisom Schwadronom (trubačom The Polyphonic Spree-a). Album su dobro primili kritičari koji su Clark počeli uspoređivat s Kate Bush i Davidom Bowiem. Pjesme sa albuma su uglavnom bile pisane kad je Anne imala 18/19 godina. Ona kaže da taj album predstavlja kakav je život, kakva je ljubav i kakvo je sve u očima nekog tko nije baš puno toga iskusio.

Godinu dana kasnije, Clark je bila nominirana za tri PLUG Independent Music Awards: Novi Izvođač Godine, Pjevačica Godine i Glazbeni Spot Godine. Osvojila je nagradu za Pjevačicu Godine.

Nakon što se 2008. vratila u New York posije duge turneje. Tada je počela raditi na svom drugom albumu. Nadahnuće za pjesme je dobila gledajući razne filmove, čak i Disneyeve. Nije imala studio te je počela pisat pjesme u njezinom stanu na računalu.

st-_vincent_-_marry_me

Drugi album Actor su izdali 4AD Records, 2009. godine. Dobio je više medijske pažnje od njenog prvog albuma. Na Billdoard ljestvici samostalnih albuma je bio na broju 9, a na Tastemaker ljestvici čak na broju 5. Glazbeni spotovi za pjesme „Marrow“ i „Actor Out Of Work“ bili su reproducirani na mnogim glazbenim kanalima.

65263729192

U Seattlu je, listopada 2010. godine, počela pisati svoj treći album Strange Mercy. Bila je sama u hotelu i imala je rutinu koju je svakog dana ponavljala. Ujutro bi se probudila, popila kavu i otišla trčati. Nakon toga bi otišla pisat pjesme u studio na 12 sati. Vratila bi se kući, jela večeru sama s knjigom, popila čašu vina i otišla spavati. Taj album napokon je bio objavljen u kolovozu 2011. godine i postao je njezin najveći uspjeh do tada. Na Američkoj Billboard 200 listi je dosegao čak 19. mjesto. Počela je turneju kroz SAD i Europu te 2012. nastavila istu po cijelom svijetu.

smithsonian-american-ingenuity-award-for-performing-arts

Smithsonian American Ingenuity Award for Performing Arts je St. Vincent dobila 2013. godine.

Četvrti album St. Vincent je objavljen u prosincu 2013. godine. Kritičari su rekli da je to najbolji album pred izdan pred kraj godine. The Guardian, Entertainment Weekly, NME, Gigwise i MusicOMH su ga proglasili najboljim albumom godine, a Time ga je proglasio drugim najboljim albumom godine. U prosincu 2014. godine je Clark prvi puta bila nominirana za Grammy „Najbolji Album Alternativne Glazbe“ sa albumom St. Vincent, a u veljači 2015. je i osvojila tu nagradu.

b3b2ca91

Tijekom 2014. godine Clark je bila na turneji kroz SAD, Europu, Australiju i Aziju. Produžila je Digital Witness turneju sve do ljeta 2015. Njezine dvije pjesme su bile odabrane kao glazba za The Twilight Sagu.

Njezina je glazba poznata zbog širokog niza instrumenata i složenih aranžmana, kao i zbog višeznačnih tekstova koje često opisuju kao kolebanje između sreće i ludila. Zna svirati gitaru, bas-gitaru, klavir, orgulje i teremin. Njen neobičan glazbeni stil je okarakteriziran kao mješavina chamber rocka, popa, indie rocka i cabaret jazza.

Kada su je upitali da li je gay ili straight, odgovorila je:“Ne razmišljam o tim riječima. Vjerujem u rodnu i seksualnu fluidnost. Ne identificiram se kao ništa. Mislim da se možeš zaljubiti u bilo koga. Nemam ništa za skrivati, ali radije bi da naglasak bude na glazbi“. Anne Clark je od kolovoza 2016. u vezi s modelom i glumicom Carom Delevingne, i par često naglašava kak su iznimno sretne.

cpcsyurusai8q4g

Veronika Kušek