Vjerojatno ste već čuli za slučaj #TeacherBea, a ako živite u blaženom neznanju, pripremite se na feministički bijes. Prošli tjedan, s početkom nove školske godine, učiteljica Paris Monroe koja podučava u osnovnoj školi u Atlanti je objavila slike iz učionice na svojem Instagram računu, a Internet je poludio. Zbog čega? Njezinih oblina. Prateći predvidljivo seksistički i rasistički obrazac, neki korisnici Twittera su si dali za pravo da ju objektiviziraju i vrijeđaju na temelju njezinog izgleda.

Ipak, većina Twitter zajednice je stala u obranu učiteljice. Neki tvrde da su negativne reakcije na njezinu odjeću rasističke – smatraju da #TeacherBea ne bi imao negativnu konotaciju da se radi o učiteljici koja odgovara europskom idealu ljepote. Drugi tvrde da nije problem u odjeći nego u njezinom bujnom tijelu.

Novinarka mjesečnika Ebony je dodatno razradila temu, podsjećajući na neugodnu povijest iza hiperseksualizacije tijela crnih žena – povijesti povezanoj s ropstvom koja prebacuje krivnju za seksualno iskorištavanje s robovlasnika na žrtve pa Lasha tvrdi:

„Godinama nas se optužuje da koristimo svoja tijela kao mamac, da smo same krive za seksualno iskorištavanje što je postalo prihvatljivo mišljenje u kolektivnoj svijesti od vremena robovlasništva pa sve do danas.“

U svom argumentiranju se poziva na knjigu Arn’t I A Woman: Female Slaves in the Plantation South, povjesničarke i autorice knjige Deborah Gray White iz 1985. godine. U knjizi stoji da je: „jedna od najčešćih percepcija o crnim ženama u predratnoj Americi ta da su to žene kojima upravlja isključivo libido što je predstavljalo apsolutnu suprotnost od viktorijanskih žena iz sredine 19. stoljeća. Većina Južnjaka tog doba su bili uvjereni da su ropkinje proste i pohotne, da ih seksualno izazivaju i da je njihov otpor takvom ponašanju, hinjen”.

Lasha dalje obrazlaže:

„U tom kontekstu, slučaj #TeacherBea nema veze s modnim odabirima učiteljice već s društvenom dehumanizacijom i obezvrjeđivanjem crnih žena”.

Nakon svega ružnog što je doživjela, kako je reagirala škola u kojoj je učiteljica zaposlena? Ukorom i smjernicama koje se odnose na dress code zaposlenika škole te naputcima za korištenje društvenih mreža.

Međutim, negativni komentari ju nisu obeshrabrili pa i dalje objavljuje fotografije na svom Instagramu računu.  You go #TeacherBae. Ne obaziri se na hejtere.  bust.com