Neposredno nakon što je portal TMZ objavio da se nakon 12 godina veze rastaju Angelina Jolie i Brad Pitt, započela je špekulacija o razlogu za rastavu. Kako to obično biva, krivnja je svaljena na “drugu ženu”, u ovome slučaju Pittovu kolegicu Marion Cotillard.

Ova francuska glumica s Pittom glumi u filmu Allied, trileru o Drugom svjetskom ratu. Brad Pitt glumi špijuna koji se zaljubi u francusku članicu Pokreta otpora za koju se sumnja da je nacistkinja, a nju utjelovljuje upravo Cotillard. Glasine o potencijalnoj aferi počele su se širiti još u ožujku, kada je InTouch Weekly objavio članak pod nazivom “The Woman Who Tore Them Apart”. Prema časopisu, uspješnu filmašicu i ambicioznu humanitarku Angelinu obuzela je ljubomora oko Pittove nove filmske djevojke: “Ona nije samo prelijepa i nadarena, Marion je upravo ona vrsta zavodljive europske glumice kakvom je Jolie oduvijek željela biti.”

Ovi detalji vam vjerojatno zvuče poznato jer svaki članak o celebrity vezama ponavlja iste stvari – javne svađe, dramatična priznanja i rastanke, a ponajviše onaj izlizani stereotip “zle druge žene”, ljubavnice i sukube čija je životna svrha uništavanje tuđih života. I tako se po tabloidima razvlače tuđe privatne drame prouzrokovane nevjerom, a jedine osobe koje snose posljedice njihove su supruge i ljubavnice. U takvim situacijama preljubnici se obično oslobode ikakvih inkriminirajućih etiketa, dok njihove ljubavnice često postaju ta “druga žena” ili “razaračica domova”.

No slut-shaming ne prestaje na tome, već izvještavaju o grižnji savjesti koja navodno mori Jolie. Naime, ona I Pitt su se upoznali na setu filma Gospodin i gospođa Smith kada je Pitt još uvijek bio u braku s glumicom Jennifer Aniston. Tako časopis pretpostavlja da Angelina čeka da joj se vrati milo za drago zbog vlastitog sudjelovanja u preljubu.

Drugi časopis, Page Six, izvještava da je glumica unajmila privatnog detektiva koji je na setu filma Allied uhvatio Pitta i Cotillard. No taj trač nije jedini – govorkalo se o aferi s Lizzy Caplan (također surađuju na filmu Allied), Pittovom bivšom suprugom Jennifer Aniston, kao i Melanie Laurent s kojom je Pitt surađivao na Tarantinovom filmu Inglorious Basterds. Kako Salon.com piše, da su ove glasine istinite, Pittova IMDb stranica ne bi bila ispunjena filmovima, već nizom naziva motela.

Od smješnijih tračeva vrijednih spomena tu su trač National Enquirera da je Pitt u snu rekao ime svoje bivše djevojke Gwyneth Paltrow, kao njegov prijedlog supruzi da pojede hamburger kako bi dobila na težini (savjet je navodno pročitao na Gwynethinoj lifestyle web stranici Goop).

TMZ je pak izvjestio kako je par prekinuo zbog Pittovog prekomjernog korištenja marihuane i alkohola. Nitko od njih nije govorio o mogućnosti da je do rastave možda došlo zbog neslaganja, stresa oko brige za šestoro djece uz pregršt ostalih obaveza. Iako mediji možda tretiraju slavne osobe poput bogova, oni, kao i svi ostali smrtnici, se suočavaju sa svakodnevnim pritiskom I problemima.

No čak i ako je Pitt zaista prevario Jolie, bilo to sa kolegicom Cotillard ili bilo kojom drugom osobom, postoji samo jedna osoba koju se za to može okriviti (a to nije niti njegova supruga, niti njegova ljubavnica). To je on.

Pitanje krivice kod prevara postavlja se kada god dođe do preljuba u celebrity odnosima, i treba se zapitati zašto je muškarce tako teško smatrati odgovornima za njihove pogreške.

To vidimo stalno, bilo to u slučaju Beyoncé i glasina o tome da ju je suprug Jay-Z prevario s Rachel Ray (ljuta gomila je po izlasku albuma odmah napala “drugu ženu”), Monice Lewinsky koja se nakon seksualnog odnosa s tadašnjim predsjednikom Clintonom morala povući iz javnosti na dva desetljeća, dok je Bill Clinton bez problema nastavio političku karijeru, ili Anthonyja Weinera koji je nakon nedavnog (i ne jedinog) sexting skandala dobio nježnu packu po prstima i bezbrižno se vratio pod svjetla javnosti.

Ovakvo pripisivanje krivice možda se čini bezazleno, no može doći do ozbiljnih problema kada žene sebi pripisuju krivicu koju zapravo zaslužuju muškarci koji su počinili transgresiju. Tako su istraživači na Sveučilištu Texas u Austinu ispitali 129 žrtava silovanja, i saznali da čak 62% smatra da su same krive za ono što im se dogodilo, ne pripisujući krivnju osobama koje su počinile zločin. Većina ih smatra kako je razlog za njihovo silovanje prevelika količina alkohola ili izazovna odjeća. Neke od osoba koje također nisu pripisale krivnju počiniteljima smatrale su kako je za silovanje krivo “društvo”.

U članku za Time, psihologinja Brandy Engler ponudila je objašnjenje za demoniziranje “druge žene”. Smatra kako bi nas učinilo tužnima i beznadnima kada bi krivili muškarce. Stoga je lakše demonizirati jednu ženu i na taj način riješiti se osjećaja koji proizlaze iz našega straha od izdaje, a istovremeno zadržati nadu u muškarce.

Salonov novinar Nico Lang tako nam poručuje da, iako nam je tako lakše nositi se s osjećajima koji se tiču pitanja maskuliniteta, nikome zapravo ne pomaže traženje žrtvenog janjeta. Bračni problemi Brada Pitta i Angeline Jolie nas se ne tiču, niti su krivica koje god žene za koju je javnost odlučila da je zaslužna. Vrijeme je da muškarci snose posljedice svojih grešaka. Salon.com