Pravog imena Marianne Joan Elliott-Said, poznatija kao Poly Styrene, britanska je glazbenica i predvodnica punk benda X–Ray Spex.  Svoje ime je odabrala iz oglasnika, tražeći ime koje bi predstavljalo 1970e i nešto plastično. Časopis Billboard opisao ju je kao prototip moderne feminističke punkerice; naime, nosila je aparatić za zube, bila je sušta suprotnost tipičnog seksualnog objekta ženske rokerice 70ih, odijevala se vrlo neobično i u kričavim bojama, te je bila miješane rase. Protiveći se objektiviziranju predvodnica benda, izjavila je “Nisam seks simbol i da me netko pokuša tako predstaviti, odmah bih obrijala glavu”. Jedna je od najmanje konvencionalnih predvodnika i predvodnica benda u povijesti rocka uopće.

PolyStyrene

Rođena 1957. godine, odrastala je u Londonu uz samohranu majku škotsko-irskih korijena, dok njen otac, somalijski protjerani aristokrat, nikada nije živio s njima. Iako joj je majka dovoljno zarađivala, ipak su se preselile u siromašniji dio grada zato što je njena majka smatrala da bi zbog Polyne boje kože tamo bila bolje prihvaćena. Poly nije voljela školu i nametnute autoritete, te je s 15 godina pobjegla od kuće i stopirajući pohodila glazbene festivale u razdoblju od dvije godine.  S 18 godina se vratila kući i otvorila dućan u kojem je prodavala odjeću koju je sama šivala.

Prvi je demo album snimila 1975., za koji je napisala riječi koje su progovarale o problemima tadašnje mladeži. Godinu kasnije izdala je singl Silly Billy pod svojim pravim imenom; bila je to reggae pjesma sa ska elementima tipičnima za sredinu 70ih godina.

Za svoj 19. rođendan posjetila je koncert Sex Pistolsa gdje je shvatila da svatko može raditi ono što oni rade, te je odlučila osnovati punk bend X-Ray Spex. Dala je oglas u novine tražeći mlade punkere koji žele svirati u bendu i ubrzo je pronašla istomišljenike. Prvi singl, Oh, Bondage Up Yours!, izdali su 1977. godine, a ta se pjesma smatra jednim od klasika punk žanra, kao i album Germfree Adolescents. Poly Styrene za pjesmu kaže da nije osmišljena isključivo kao feministička himna, nego kao pjesma protiv konzumerizma i kapitalizma. Jednom je izjavila da su inspiracija za pjesmu bile “bondage” hlače Viviene Westwood. Osim Poly, bend je imao još jednu članicu, petnaestogodišnju saksofonisticu Loru Logic, a upravo je njen instrument, neobičan za punk, postao jedna od glavnih značajki benda. Polyn glas je toliko upečatljiv da je jednom opisan kao dovoljno jak da izbuši rupe u limu.

Sljedeće godine, nakon jednog koncerta imala je viziju ružičastog svijetla na nebu i osjetila je kako predmeti krckaju kada ih dotiče. U jednom intervjuu izjavila je da je to bio vanzemaljac. Misleći da halucinira, majka ju je odvela u bolnicu gdje su joj krivo dijagnosticirali shizofreniju. 1991. godine dijagnosticiran joj je bipolarni poremećaj.

xrayspex

Nakon što se X-Ray Spex raspao, Poly Styrene je snimila solo album Translucence 1980. godine koji ima puno blaži, jazz zvuk. Za sebe je smatrala da je promatračica, a ne ispaćena umjetnica koja piše o svojim mučnim iskustvima; naprotiv, igrala se riječima i idejama, smijala se svemu. Tijekom 1980-ih, u razdoblju od 5 godina, bila obraćenik Hare Krishne i snimala je glazbu u njihovim studijima.

Bend se ponovo okupio 1995. godine kao trojac; Poly Styrene, Lora Logic i basist Paul Dean snimili su album Conscious Consumer, no zbog komercijalnog neuspjeha i Polyne ozljede nisu nastavili zajednički rad. Proslava 30 godina od izdavanja prvog albuma X-Ray Spexa održana je 2008. godine na rasprodanom koncertu Poly Styrene i pratećeg benda u Londonu.  Njezin treći i posljednji solo album, Generation Indigo, izdan manje od mjesec dana prije njene smrti, dobio je odlične kritike.

Njena kćer, Celeste Bell-Dos Santos, također se bavi glazbom. Početkom 2011., Poly je otkrila da boluje od raka dojke koji se proširio na kralježnicu i pluća. Nažalost, 25. travnja 2011. s 53 godine izgubila je bitku s rakom.

Poly Styrene jedna je od pionirki punka te je utjecala na mnoge glazbenice kasnijih generacija, naročito na riot grrrl pokret 1990ih u Americi. Njeni beskompromisni tekstovi, sirova energija, originalan stil odjevanja i pjevanja osigurali su joj mjesto među drugim punk legendama.

polystyrene1