Ovog ljeta, mjesečnice su bile glavna vijest. Olimpijka FU Yuanhui ju je navela kao razlog svojeg lošijeg plasmana na Olimpijskim igrama u Riju, porez na tampone postaje ekonomski problem, a #RedSummer je izazvao salve duhovitih objava na Twitteru. Ispostavilo se žene imaju mjesečnice i razgovaraju o njima. Ali razgovor ipak nije toliko uznapredovao da bi se otvoreno progovorilo o samoj logistici.

Internetska stranica Anglian Water je detaljno proučila temu i provela bihevioralno istraživanje. Pokazalo se da gotovo 50 posto žena baca tampone u toalet i smatra to prihvatljivom metodom odlaganja, ali odbačeni tamponi, aplikatori i ulošci se talože tijekom vremena i začepljuju odvode što dovodi do poplavljivanja domova i vrtova. Na državnoj razini se troši više od 88 milijuna funti godišnje za čišćenje kanalizacije.

Zbog lošeg filtriranja otpadnih voda, higijenski ulošci zato često završavaju u rijekama i priobalnim vodama, a društvo Marine Society izvještava da čak 6% otpada na plažama čini kanalizacijsko smeće.

Zanimljivo je da žene u drugim europskim zemljama nemaju naviku bacanja higijenskih potrepština u toalet nego u koš za smeće, a posljedica takve prakse su čišće plaže, barem kada su u pitanju proizvodi za intimnu higijenu.

Puno se pisalo o zabrani plastičnih kuglica koje se koriste u pilinzima, ali nema mnogo objašnjenja o tome da se ulošci, tamponi i aplikatori ne razgrađuju u moru poput toaletnog papira već se tijekom vremena razgrađuju na sitnije plastične čestice.

Pogled na stražnju stranu kutije s tamponima objašnjava zašto žene misle da ih je u redu bacati u toalet. Ako je savjet o zbrinjavanju naveden, vjerojatno se radi o sličici prekriženog toaleta bez dodatnog objašnjenja.

Neadekvatno odlaganje otpada nije samo ženska stvar jer u toaletu završavaju vlažne maramice, prezervativi i štapići za čišćenje uši koji su podjednaki krivci. Tijekom čišćenja plaža u 2015. godini, u organizaciji Marine Conservation Society, volonteri su sakupili skoro 4000 vlažnih maramica na obalama Ujedinjenog Kraljevstva što je 30 postotni porast u odnosu na prošlu godinu i 400 postotni porast u odnosu na prošlo desetljeće.

Veliki broj maramica za osobnu higijenu se prodaju kao sigurne za bacanje u toalet, ali nisu. Prodavači znaju da se ne bi tako dobro prodavale da savjetuju korisnicima da iskorištene maramice bacaju u kantu za otpad.

Bez vlažnih maramica možemo živjeti, ali bez pouzdanih menstrualnih proizvoda ne možemo. U savršenom svijetu, žene bi se više odlučile za ekološku varijantu koja podrazumijeva silikonske čašice, morske spužve i višekratne pamučne uloške. Navedeni proizvodi imaju hippy reputaciju, ali pridonose smanjivanju higijenskog otpada, ali nije izgledno da će ih žene početi masovno koristiti u bliskoj budućnosti.

Razgradivi tamponi, izrađeni od stopostotnog pamuka su ekološki prihvatljivija opcija, ali ih se isto tako ne smije bacati u toalet. U svakom slučaju, trebalo bi osigurati lakši i manje neugodan način za odbacivanje higijenskih potrepština u čemu pomažu razgradive vrećice poput FabLittleBag koje jamče diskretno odlaganje.

Međutim, još je važnije precizno označivanje proizvoda s informacijama o zbrinjavanju nakon upotrebe. British Retail Consortium će se uskoro sastati s ekološkim organizacijama da odluče kako postupati s higijenskim potrepštinama i osvježavajućim maramicama što bi trebalo rezultirati boljim označavanjem proizvoda.