U okupiranoj Rusiji tijekom Drugog svjetskog rata harale su Noćne vještice, potpuno ženska eskadrila vojnih pilotkinja koje su u drvenim avionima izvodile noćne napade zbog kojih su njemački vojnici razvili prilično legitiman strah od vještica.

Stvoren u 1942., ovaj odred će sljedećega ljeta proslaviti 75. godišnjicu svoje pionirske službe. Započeta u lipnju 1941., Operacija Barbarossa uzrokovala je jednu od najnasilnijih ofenziva u povijesti. Potaknute žustrom borbom muških vojnika, mnoge ruske žene poželjele su doprinijeti svojom snagom.

Tako je pukovnica Marina Raskova, vojna pilotkinja poznata kao “Sovjetska Amelia Earhart”, od početka rata dobivala pisma od brojnih žena koje su se željele uključiti u ratne podvige. Raskova je stoga počela iskorištavati svoj utjecaj kako bi dovela žene na frontu. Ubrzo je ženama dopuštena vojna služba, a vojska je počela osnivati ženske jedinice.

Nakon upornog nagovaranja od strane Raskove, napokon je stigla naredba od samoga Staljina prema kojoj je Raskova trebala stvoriti tri ženske zračne posade. Od njih je jedino 588. pukovnija ostala u potpunosti popunjena ženama.

d3a2c701aab53b7784ae7d290e3f3890

Pukovnija se počela ispunjavati 1942., kada su joj se priključile mlade žene u dobi između 17 i 26 godina.

Kada bi mlade pilotkinje došle na obuku u grad Engels, dočekala bi ih stroga pukovnica Raskova i dodijelila im čizme broj 42, mušku odoru te poslala na šišanje. Jedna od pilotkinja rekla je da se djevojke nisu mogle prepoznati, jer bi nakon “transformacije” u ogledalima vidjele mladiće.

Polikarpov Po-2, poznatiji kao U-2
Polikarpov Po-2, poznatiji kao U-2

Pilotkinje su naišle na prepreke i prije susreta sa stvarnim borbama. Naime, dodijeljeni su im avioni Polikarpov Po-2. To su maleni dvokrilci otvorene kabine napravljeni od šperploče koji su bili zastarjeli i prije no što su ih Vještice počele koristiti. Avioni su bili spori i lagani, no jedna od prednosti bila je ta što ih je bilo teško naciljati i mogli su sletjeti/poletjeti skoro od bilo kuda. No to nije puno pomagalo ženama u otvorenom kokpitu, koje bi se izvodivši zračne napade usred hladnih ruskih noći izlagale vjetru i riziku od promrzline. Djevojke su se pak susrele s opasnosti i prije nego što su počele sa zračnim napadima – već tijekom prvih dana obuke poginule su dvije posade.

night-witches-thumb-570x360-127220

Svoj prvi zračni napad Noćne vještice izvele su 8. lipnja 1942. godine i nastavile s njima do završetka Drugog svjetskog rata. Na svojem vrhuncu snage, Vještice su imale 40 ekipa po dvije pilotkinje. Izvodile su zračne napade čim bi počeo padati mrak, a broj napada u jednoj noći nekada bi došao do osamnaest. Avioni su mogli ponijeti najviše šest bombi, što je značilo da bi se morale vraćati u bazu kako bi mogle nastaviti s napadima nakon ispuštanja prvotnih bombi. Zbog ograničenja težine, Vještice u avionima nisu mogle imati padobrane te su morale letjeti na niskim visinama gdje su ih neprijatelji lakše uočavali.

Upravo su zbog te ranjivosti i ograničenja bile primorane napade izvoditi pod zaštitom noći. U jednom napadu poletjela bi tri aviona – dva bi mamila neprijateljska svjetla i avione, dok bi se treća ekipa po mraku, ugašenog motora, domogla mete i bacila bombe.

article-2360652-1ac34b90000005dc-365_634x436

Kako su iznad meta letjele ugašenih motora, njihovi avioni bi pri prelijetanju proizveli fijukav zvuk zbog kojeg su ih njemački vojnici prozvali “nachthexen” ili “noćne vještice” – avioni su ih podsjećali na zvuk metle. Među njemačkim vojnicima čak su se počele širiti glasine da su ruske pilotkinje dobile posebne tablete zbog kojih su imale noćni vid poput mačaka.

Jedna od najpoznatijih Vještica, Nadežda Popova, koja je odradila više od 850 misija i dobila brojne medalje i titulu Heroja Sovjetskog Saveza (koju su dobile čak 23 pripadnice puka od ukupno 200 vojnikinja koje su kroz nj prošle), opovrgnula je glasine izjavivši “To su besmislice. Mi smo imale pametne, obrazovane i vrlo nadarene djevojke.”

screen-shot-2013-07-15-at-4-16-42-pm-thumb-570x400-127218

No bez obzira na njihove dokazane uspjehe, brojni Rusi i dalje su negodovali zbog činjenice da u njihovoj vojsci služe žene. No Noćnim vješticama to nije ništa značilo. One su objeručke prihvatile svoju ženstvenost – za njih se govorilo da si iscrtavaju usne navigacijskim olovkama i crtaju cvjetiće na svojim avionima.

 

041a82c229c2b3358d42b64e6c2398fd

Do kraja rata, Vještice su izvele oko 30 000 zračnih napada i bacile oko 23 000 tona oružja na naciste. Samo je 588. pukovnija izgubila 30 pilotkinja u borbama, a nakon rata pukovnija nije razriješena već preimenovana u 46. Gardijsku noćnu bombardersku pukovniju. Pukovnija je i dan-danas aktivna, no više se ne sastoji samo od žena.

Nadežda Popova, jedna od prvih djevojaka koja se uključila u pukovniju, preminula je 2015. u 91. godini života. U 2010. godini rekla je da se još uvijek divi toj mladenačkoj hrabrosti:

Ponekad gledam u tamu i zatvorim oči. Zamislim sebe kao mladu djevojku, tamo gore u mom malenom bombardercu, i zapitam se: “Nadia, kako si to mogla?”

Atlas Obscura