Claressa Shields, 21-godišnjakinja iz SAD-a, na Olimpijskim igrama 2016. u Riu je stvorila povijest. Postala je prva osoba iz Američkog tima koja je osvojila dvije zlatne olimpijske medalje u boksu.

claressa istaknuta slika

„Želim da se zna da nisam samo sjajna boksačica, ja sam jedna od najvećih boksača/ica koji će ikad živjeti!“ – Claressa Shields, nakon što je osvojila svoje drugo uzastopno olimpijsko zlato

Shields je osvojila svoju prvu zlatnu olimpijsku medalju 2012. u Londonu, a ove godine je osvojila drugu zlatnu olimpijsku medalju u Riu. Jednoglasnom pobjedom nad nizozemskom boksačicom Nouchkom Fontijn u srednjoj ženskoj kategoriji (75 kg), osvojila je drugo olimpijsko zlato. Njezini pokreti glavom, tajming i održavanje distance su bili ključ svega jer upravo zbog njih Fontijn nije mogla ni taknuti.

claressa slikaa 3

Nakon što su stavili zlatnu medalju oko njena vrata, Shields je iz džepa izvadila zlatnu medalju iz 2012. godine te je sama sebi stavila oko vrata. Planirala je to mjesecima. Željela je da svijet vidi da je učinila nešto povijesno, da je osvojila dvije uzastopne zlatne medalje na Olimpijskim igrama. Bila je puna emocija, čvrsto je držala svoje medalje, a osmijeh joj nije silazio s lica.

claressa slika 1

Ova zlatna medalja predstavlja preživljavanje. Imala je teško djetinjstvo – odrastala je s jednim roditeljem u zatvoru i drugim koji se nije mogao brinuti za nju. Navlačili su je kroz razne udomiteljske obitelji. Postala je stručnjakinja u sprezavanju boli, koje je obilježilo njezino djetinjstvo, samo za sebe. Kad je pronašla boks, napokon se osjećala sretnom… a sada, ostvarila je jedan od najvećih uspjeha u povijesti.

„Želim inspirirati ljude i dati im samo malo nade. Sjećam se kad sam bila jedna od one djece koja nemaju nade, a kad sam dobila samo mrvicu nade, to me potaknulo da dođem tu gdje sam danas. To i ja želim napraviti za tu djecu.”

Veronika Kušek