Vrhovno tijelo turske nacionalne policije ( EGM ) imenovalo je policijsku službenicu Kıymet Bilir Değerli (39) voditeljicom novoosnovanog policijskog odjela u Istanbulu, koje je jedno od nekoliko osnovanih u cijeloj državi, a koji su specijalizirani za obiteljsko nasilje usmjereno prema ženama i djeci.

Osnivanje odjela, u sveukupno 81 pokrajini, nastupilo je kao razultat planova Ministarstva obitelji i socijalne politike te Ministarstva unutarnjih poslova za smanjenjem nasilja nad ženama i djecom.

Ženama koje su bile predmet nasilja, policijski službenici zaposleni u tim odjelima, omogućit će posebne sobe kako bi se oporavile, a zatim će ih upoznati sa svim njihovim pravima te popratnim mjerama kao što su psihološka pomoć, a ukoliko je potrebno, na raspolaganju su i osobni čuvari.

” Žrtva treba otići na policiju. Dobit će svu neophodnu pomoć kojoj se nada ”, rekla je Değerli za turski tjednik Hürriyet Daily News. Također, osudila je sadržaj TV programa koji racionalizira i potiče nasilje.

” Djeca su najpogođenija nasiljem koje počnu smatrati normalnim te ga izvršavaju nad onima koje smatraju najslabijima ”, kaže Değerli, dodajući kako je nasilje u raznim TV emisijama detaljno prikazano.

Ističući kako je broj službenika još uvijek relativno mali u državi, Değerli je pozvala volontere ( psihologe, sociologe, prevoditelje za osobe sa slušnim i govornim poteškoćama ) da se priključe u borbi protiv obiteljskog nasilja, navodeći kako je 300 službenika, većinom žena, trenutno zaposleno u tim policijskim odjelima, no kako bi se taj broj mogao povećati ovisno o lokalnim potrebama.