Marley Dias postala je poznata projektom #1000blackgirlbooks. Frustrirana obaveznim školskim štivom, odnosno knjigama i pričama u kojima su glavnim likovi dječaci, a nešto rjeđe djevojke, a skoro nikada crnkinje. Željela je nešto novo i drugačije, odnosno heroinu s kojom se može poistovjetiti.

Projekt je proizašao iz želje da priče o crnkinja, posebice mladim djevojkama budu dio štiva koji se obrađuje u školama. Popis priča i knjiga možete pronaći ovdje.

S vremenom projekt je insprirao mnoge druge, a Marley Dias dobila je priliku da podijeli sa svijetom svoje stavove. Dala je intervjue mnogim web stranicama, uključujući i ELLE.com. Tijekom razgovora spomenula je kako se nada da će kad odraste uređivati časopis, a prilika za to pružena joj je brže nego što je ikad mogla i zamisliti. Samo nekoliko mjeseci nakon intervjua s ELLE.com pozvana je da uređuje njihov časopis.

Njena strast prema knjigama promijenila joj je život. Uz školu, zadaće i testove ostvarila je nešto izvanredno. Skupila je više od 7000 tisuća knjiga i priča o crnkinjama, upoznala je Ellen DeGeneres, Oprah te čak i Michelle Obama, a sad je postala i urednica jednog od najpoznatijih časopisa.