Tridesetjednogodišnjakinja iz Kalifornije je iskazala podršku kolegi Colinu Kaepernicku, igraču San Francisco 49ersa tako što je kleknula za vrijeme izvođenja američke državne himne prije početka nogometne utakmice između klubova Reign iz Seattlea i Red Starsa iz Chicaga.

Zvijezda američke nacionalne ženske nogometne lige Megan Rapinoe se pridružila rastućem broju profesionalnih sportaša koji odbijaju stajati za vrijeme izvođenja nacionalne himne.

Tihi protest se održao prije nogometne utakmice između Seattlea i Chicaga, a nakon završetka utakmice, Rapinoe je pojasnila zašto je kleknula tijekom izvođenja himne:

„Napravila sam to u znak podrške Kaepernicku i onome što trenutno predstavlja. Mislim da je grozan način na koji ga se tretira u medijima. Trebali bismo imati više promišljenih razgovora o rasnim pitanjima u ovoj zemlji.

Kao deklarirana gej Amerikanka znam što znači gledati u zastavu i znati da ne štiti sve moje slobode. To je najmanje što mogu učiniti i planiram tako postupati i dalje u nadi da će se potaknuti smislen razgovor o rasnim pitanjima te je važno da se međusobno podržavamo.“

San Francisco quarterback Colin Kaeparnick je prošli mjesec započeo protest tako što je odlučio sjediti za vrijeme izvođenja himne prije utakmica američkog nogometa u predsezoni. Za NFL.com je izjavio:

Ne želim stajati i iskazivati poštovanje zastavi zemlje koja ugnjetava sve koji nisu bijelci. Za mene je to puno važnije od sporta i bilo bi sebično od mene da ne reagiram na nepravdu. Ljudi su ubijani na ulici, a policajci koji su to učinili ne odgovaraju za svoje postupke.“

Od tada su se u protest uključili i drugi NFL igrači kao i njegovi suigrači, Eric Reid i Jeremy Lane.

Rapinoe je i ranije govorila o pokretu Black Lives Matter. Mjesec dana prije, kada je WBNA novčano kaznila igrače jer su nosili majice s natpisom Black Lives Matter, Rapinoe je za Excelle Sports izjavila: „Donekle razumijem stajalište WNBA, ali kažnjavati sportaše jer nose majicu s natpisom Black Lives Matter je neosjetljivo i je**no glupo.“ ASN