Američka profesorica zoologije na Sveučilištu države Colorado Mary Temple Grandin rođena je 29. kolovoza 1947. u Bostonu, Massachusetts u visoko obrazovanoj i bogatoj obitelji.

Temple Grandin ima autizam, te je svjetska priznata govornica o autizmu i konzultantica o ponašanju životinja za uzgajivačku industriju. Na široko je slavljena kao jedna od prvih indvidualaca sa spektra autizma koja je javno podijelila viđenja iz njezinog osobnog iskustva o autizmu. Grandinini roditelji razveli su se kada je imala 15 godina.  Ona također je izumiteljica „kutija grljenja“ – uređaja koji smiruje one s autizmom. U 2010-toj Time 100, godišnji popis 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu, ona je bila imenovana u kategoriju „Heroja“. Bila je subjekt nagrađivanog, polu-biografskog filma, Temple Grandin.

11


Dijagnoza

Suprotno široko objavljenim izvješćima, Grandin nikada nije službeno dijagnosticiran autizam u djetinjstvu ili u mladosti. Njezina jedina službena dijagnoza bila je ‘oštećenja mozga’ u dobi od 2 godine njezinog života. Nalaz se potvrdio i kasnije sa 64 godine. Grandininina majka je pretpostavljala da su Grandinini simptomi najbliži autizmu, a službena dijagnoza u skladu s autizam napravljena je kada je  Grandin bila u 40-ima.


Rano djetinjstvo

Liječnički savjeti u to vrijeme za takve dijagnoze bili su  preporučiti institucionalizacije, mjeru koja je uzrokovala gorak raskol u mišljenju između Grandininih roditelja – njezinog oca, koji je željelo da se pridržavaju ovih savjeta i njezine majke, koja se snažno protivila ideji.

Grandininina majka, Eustacia, odvela je jednog od vodećih svjetskih istraživača za djecu s posebnim potrebama u Boston u dječju bolnicu, s nadom da iskopa alternativu institucionalizaciji. Nakon što su financijska sredstva za najam stručnjaka ponestala kako bi osigurala da njena kćer ostane deinstitucionalizirana, Grandininina majka na kraju nalazi neurologa koji je predložio da  pokušaj govorne terapije. Logopeda je unajmila bez odgode, a Grandin dobila personalizirani ulaz u dobi od 2 i pol godine.

Grandininina majka aktivno je tražila, a potom i platila privatnu škole sa simpatičnim osobljem koje je bilo voljno raditi s njezinom kćeri, koja ima posebne potrebe i na taj način, ona je počela u ići u vrtić Dedham Day School.
Njezin govorni razvoj je kasnio, Grandin nije počela govoriti sve do svojih tri i pol godine. Ona sama smatra da su sretni što su imali podršku mentora iz osnovne škole, pa nadalje.

1

 


Srednje i visoke škole

Grandin je bila izbačena iz škole u dobi od 14 godina zbog bacanja knjige na školskog prijatelja koji ju je zadirkivao. Sama sebe opisuje kao “nerdy dijete” koju svi ismijavali. Ona je opisivala i slučajeve kada je hodala niz hodnike i njezine kolege studenti bi podsmjehno govorili: “magnetofon” zbog njezine navike ponavljanja govora. Grandin navodi,

 

Ja se sad mogu tome smijati, ali tada me to stvarno moglo povrijediti.”

Godinu dana nakon što je izbačena, Grandinini roditelji se razvode. Majka se preudala 3 godine kasnije za Bena Cutlera, poznatog saksofonista  iz New Yorka. U 15t-oj godini, Grandin provodi ljeto na Arizona ranču kod sestre Ann Bena Cutlera.

Nakon njezina isključenja iz Beaver Day School Country (izvješća se razlikuju od stvarnog razloga zašto je Grandin izbačena uz napomenu  u svojoj prvoj knjizi da je to Cherry Falls Škole za djevojčice).

Nakon što je diplomirala 1966. godine u Mountain Country školi, Grandin je otišla zaraditi diplomu ljudske psihologije iz Franklin Pierce College u 1970, magisterij o životinjskim znanostima sa sveučilišta Arizona State University u 1975, a doktorat za  životinjske znanosti iz Sveučilište Illinois u Urbana-Champaign primila je u 1989.


Karijera

Grandin je istaknuti zagovornik za humano postupanje u klanju životinja. Također međunarodno poznati glasnogovornik o autizmu.

Njezina poslovna web stranica potiče poboljšanje standarda za klaonice i farme stoke. Jedan od njenih istaknutih eseja o dobrobiti životinja je “Životinje nisu stvari” u kojem ona tvrdi da tehnički, životinje su vlasništvo u našem društvu, ali zakon u konačnici daje im etičku zaštitu ili prava. Grandin je postala poznata i izvan američke autističke zajednice, nakon što ju je opisao Oliver Sacks u naslovnoj priči o svojoj knjizi Antropolog na Marsu (1995).

2

Na temelju osobnog iskustva, Grandin zagovara ranu intervenciju u rješavanju autizma i podržava profesore koji mogu usmjeriti dijete s autizmom na dobar put. Ona je opisala svoju preosjetljivost na buku i druge osjetljive podražaje. Tvrdi da je prije svega vizualni mislilac, te je rekla da su joj riječi drugi jezik. Temple opisuje uspjeh kao humani dizajner stačarskih objekta na njezinu sposobnost da osjeti detalj, što je karakteristično za njezinu vizualnu memoriju. Grandin uspoređuje svoju memoriju na temu dugometražnih filmova u glavi, koji mogu biti ponovljeni po volji, dopuštajući joj da primijetiti male detalje. Također je u mogućnosti  vidjeti svoje uspomene koristeći neznatno različiti kontekst promjenom pozicije osvjetljenja i sjene.

Njezin uvid u umove goveda ju je naučio cijeniti promjene u detaljima na koje su životinje posebno osjetljive i da koriste njene vizualizacijske sposobnosti da dizajnira logičnu i humanu opremu za rukovanje životinjama. Ona je imenovana članom  Američkog društva za poljoprivredu i biološke inženjere u 2009.

Marina Mezga