Londonska policija razvila je ideju o uvođenju specijalne jedinice s ciljem zaustavljanja zlostavljanja na internetu i širenja mržnje među mladima.

“Trolling” podrazumijeva pisanje zlonamjernih komentara kojim se remeti zdrava komunikacija. Drugim riječima, termin može obuhvaćati tek obično zadirkivanje, ali može dovesti i do otvorenog iskazivanja agresije, prijetnji i zlobe.

Iz tog razloga londonska policija je pokrenula inicijativu ‘Online Hate Crime Hub’. Inicijativa je vrijedna 1.7 milijuna funti i cilj joj je identificirati virtualne zlostavljače te pružiti podršku žrtvama pogođenima raznim oblicima virtualnog nasilja.

Dazed navodi da je ovakav vid zlostavljanja u porastu te da će zajedničkim djelovanjem policije i zajednice filtrirati, identificirati i sankcionirati zločine počinjene na internetu.

Ideja je nastala zbog ovogodišnje vladine kampanje protiv mizoginije a istraživanje je pokazalo da se polovica žena susrela s nekim oblikom uznemiravanja na društvenim medijima. Tako je u razdoblju od mjesec dana zabilježeno 6.500 osoba na meti 10.000 agresivnih i zlonamjernih objava na Twitteru.

1-trolll

Čini se da je “trolanje” duboko ukorijenjeno u svakodnevnu virtualnu komunikaciju i da se ono razvilo iz manjka društvene interakcije i postojeće anonimnosti na društvenim mrežama. Postavlja se pitanje da li ignorirati ili spriječiti ovakve izazove no teško je razlikovati prave i nerealne prijetnje. U svakom slučaju, potez londonske policije je dobra ideja koja će zasigurno doprinijeti smanjenju nepoželjnih komentara.