Ured za Nacionalnu statistiku otkriva da žene u prosjeku rade 40 posto više kućanskih poslova nego muškarci. Sudeći prema izvještaju Ureda za nacionalnu statistiku, muškarci su proveli 16 sati tjedno u obavljanju kućanskih poslova, dok su žene provele 26 sati.  Mnoge žene svjesne su činjenice da obavljaju “neplaćen posao”, stoga to i nije neka vijest.

 Ali kako se statistike podudaraju s mišlju da trenutno živimo u novome valu feminizma, gdje se čini da se sve više žena samoidentificira feminstikinjama i to više nego ikada?

Novinarka New Statesman-a, Amelia Tait, pitala je žene svih dobi zašto još uvijek obavljaju mnogo kućanskih poslova, iako je 2016. godina.

Jedna od njh, Alice (24), živjela je sa svojim dečkom (sada bivšim) četiri godine i uvijek obavljala duplo više kućanskih poslova. To je činila jer se ne bi samo napravilo, a ne bi voljela živjeti u prljavome stanu, stoga je morala držati ukorak s čišćenjem.

Također kaže da ima velik sindrom jedinoga djeteta i sada živi sa svojom mamom koja još uvijek pere njegovo rublje – iako ima 26 godina.

„Ne živim sa svojim dečkom, ali živjela sam sa četvoro dečki na fakultetu, i bila sam jedina koja čisti, jer se inače ne bi samo napravilo. Voljeli su držati kartone mlijeka u frižideru daleko iza roka trajanja tako da bi ih mogli koristiti za igru “istina ili izazov“, kaže Charlotte Mullin (22).

Catherine Queen (30), kaže da bi živjeli u prljavštini i jeli pizzu svaki drugi dan i njega ne bi bilo briga. Pokušala sam ne čistiti, ali uvijek se slomim.

No, neke žene imaju toliko sreće da muškarci obavljaju više kućanskih poslova, ako su prirodno uredniji ili su im žene uzvratile udarac.

Prva od njih, Jill Stevenson (50) govori da njezin partner obavlja gotovo sav kućanski posao u njihovoj kući. Uživa u njemu i primijećuje nered više od nje! K tome je i u mirovini.

Tridesetpetogodišnja Diana Silva Franco tvrdi: „Moj dečko obavlja gotovo 85 posto čišćenja i kuhanja u našoj kući. Bila sam jako iskrena prije nego što smo se uselili zajedno, rekavši da ne volim pospremati i da bih rado zaposlila pomoć, ali on je rekao da nije potrebno. Pomažem mu u kuhinji i pokušavam zadržati stvari što organiziranijima u spavaćoj i dnevnoj sobi…ali dio s čišćenjem potpuno je njegov.“

 Iako bi mrzovoljni ljudi mogli reći da žene više primijećuju prljavštinu, ili žene žele živjeti u urednijim mjestima, oni bi mogli razglabati da žene stoga trebaju obavljati kućanske poslove. No, važno je uzeti u obzir da su u igri stoljeća mizoginije.

Od mlade dobi žene su podučavane da je čišćenje njihov posao, i ova je poruka postala internalizirana.

Muškarci odsada trebaju mahati peruškom umjesto zastavom – ako su feministi. NewStatesman…