Joan Marie Larkin, znana po svojem umjetničkom imenu Joan Jett, rođena je 22. rujna 1958. godine u Wynnewoodu, u saveznoj državi Pennsylvania, predgrađu Philadelphie. Bila je najstarija od troje djece. Prvi puta je počela svirati gitaru sa 14 godina, ali je ubrzo odustala jer ju je instruktor učio narodne pjesme. Kada se njezina obitelj preselila u Los Angeles, Joan je dobila priliku ostvariti svoje muzičke snove.

Bila je jedan od osnivačica benda the Runaways uz Sandy West, Jackie Fox i Litu Ford. Svirala je ritam gitaru, i s Cherie Currie, koja im se ubrzo pridružila, je pjevala. Snimili su pet albuma, a njihov album Live In Japan je postao jedan od najprodavanijih albuma u povijesti SAD-a i Velike Britanije. Bili su predgrupe za Cheap Tricks, Ramones, Van Halen i Tom Petty and the Heartbreakers. Film o bendu „The Runaways“ je napravljen 2010. godine – Kristen Stewart je glumila Jett, a Dakota Fanning je glumila Currie. Bend se raspao 1975. godine te je Jett 1979. krenula u solo pjevačke vode.

the-runaways22

Tijekom solo karijere snimila je tri pjesme s Paulom Cookom i Stevom Jonesom iz Sex Pistolsa. Krajem 1979. godine, u LA-u je pomagala režiserki Florii Sigismondi završiti film o svome nekadašnjem bendu The Runaways. Tokom rada na tom projektu upoznala je tekstopisca i producenta Kennyja Lagunu. Postali su prijatelji i odlučili raditi zajedno. Suradnjom je nastao Joanin solo album kojeg nije htjela kupit niti jedna izdavačka kuća, što je na kraju dovelo do toga da su Jett i Laguna osnovali svoju izdavačku kuću pod nazivom „Blackheart Records“ i izdali album sami.

Laguna je pomogao Jett osnovat bend Blackhearts. Počeni sastav su bili Joan Jett, John Doe, Gary Moss (Gary Ryan), Eric Ambel i Danny O’Brien. Odradili su nekoliko svirka po Kaliforniji i Hollywoodu, pa krenuli na Europsku turneju. O’Briena je nakon Europske turneje zamijenio Lee Crystal te je bend krenuo svirati po SAD-u. Iako su ih mučile financije, i dalje su svirali. Boardwalk Records su potpisali ugovor s Joan Jett i njezin prvi album izdali pod naslovom „Bad Reputation“.

Proljetni koncert 1981. godine u Palladium areni u New York Cityju je bio prekretnica za Joan iz razloga što je na njemu stekla najveću popularnost do tada. Nakon godinu dana turneje i snimanja, Joan Jett & The Blackhearts su snimili novi album „I Love Rock ‘n Roll“. Ambela su zamijenili s Rickyjem Byrdem tijekom snimanja. Prvi singl s albuma je bio „I Love Rock ‘n Roll“ koji je u prvoj polovici 1982. godine bio broj jedan na Billboard Hot 100 ljestvici i to 7 tjedana za redom. Također je postao i broj 56. na ljestvici pjesama svih vremena i 2016. godine je ušao u Grammy Hall of Fame.

blackhearts

Jett je snimila albume Album (1983) i Glorious Results of a Misspent Youth (1984). Napisala je puno hitova i bila na turneji s bendovima poput The Police, Queen i Aerosmithom. Bila je među prvim rock glazbenicama koje su se pojavile u Panami i Dominikanskoj Republici.

Iz benda su otišli Ryan i Crystal, a zamijenili su ih Thommy Price i Kasim Sulton te su The Blackhearts ostali u tom sastavu sve do danas. Nastali su albumi: Good Music, Up Your Alley, The Hit List, Notorious, Flashback. Bili su prvi rock bend koji je više puta nastupao u Broadwayskom Lunt-Fontanne kazalištu rušeći rekord za najbrže prodane karte.

Joan Jett je svojom izdavačkom kućom pomogla mnogim bendovima da izdaju svoj prvi album te im otvorila put prema slavi. Novinari su je nazivali „Kumom punka“ i bila je znana kao „Kraljica Rock ‘n’ Rolla“. Između 1995. i 2003. godine provodila je vrijeme kao producentica više nego kao glazbenica.

joan-playing

Steven Van Zandt je 2004. godine pozvao Jett da vodi svoj radijski show pod nazivom „Radio Revolucija Joan Jett“ koji je trajao sve do 2008. godine. Joan je surađivala sa mnogim poznatim glazbenicima te zajedno s njima išla na turneje. Također je i dobila svoju vlastitu Barbie lutku.

barbie-joan-jett

Jett & The Blackhearts su izdali album Unvarnished u rujnu 2013. godine, te je taj album dospio na Billboard Top 50 listu. U West Hollywoodu je 1. kolovoz proglašen danom Joan Jett, a ona je proglašena rock legendom West Hollywooda.

Hot Topic je izdao njezinu prvu linije odjeće 2014. godine, cilj je bio njezin rockerski stil učinit dostupnim za sve. Svi artikli imaju cijenu ispod 65$.

Joanina pjesma „Bad Reputation“ je bila korištena za izlazak UFC prvakinje Ronde Rousey u ring na UFC 157. Također je izradila glazbu za ESPN X Games premjeru i od tada stvara glazbu za sve njihove igre.

Također se i pojavila u raznim filmovima kao što su Urgh! A Music War, Light of Day, The Sweet Life, Boogie Boy, By Hook or by Crook, Big Driver i serijama kao što su Walker – Texas Ranger, Law & Order.

Nikad nije potvrdila glasine da je lezbijka ili biseksualka. U intervjuu 1994. godine sa Out časopisom, rekla je „Ne kažem ne, ne kažem da, kažem vjerujete što želite“. Godine 2006. je na tračeve o tome da je lezbijka odgovorila sa „Nikad nisam izjavila bilo što o svome privatnom životu na bilo kojoj razini niti sam išta potvrdila.“

Već više 20 godina ona je vegetarijanka i podržava PETA-u i Farm Sanctuary. Postala je vegetarijanka zbog ljubavi prema životinjama, a nakon toga je naučila više o pozitivnim stranama vegetarijanstva te je postala zagovornica vegetarijanstva i veganstva.

vegetarijanka-joan

„Vegetarijanka sam. Tako izbjegavam pridonošenje velike štete okolišu koju mesna industrija stvara. Nadam se da ćemo uskoro biti sigurni da sve što radimo je earth-friendly (dobro za Zemlju).“

RIOT GRRRL

Riot Grrrl je feministički hardcore punk pokret koji je nastao ranih 1990-ih u državi Washington. To je subkulturni pokret koji kombinira feminističke svijesti i punk stil. Često je povezan sa trećim valom feminizma. Često je opisivan kao žanr koji je nastao od indie rocka kojemu punk scena služi kao inspiracija za glazbeni pokret u kojem bi se žene mogle izražavati na isti način na koji su to radili muškarci u proteklih nekoliko godina. Jedna od žena koja je bila uzor i inspiracija mnogim ženama u tom pokretu, bila je upravo Joan Jett.

Riot Grrrl bendovi su se bavili pitanjima kao što su silovanje, zlostavljanje u obitelji, seksualnost, rasizam, patrijarhat i ženske moći. Neki od bendova koji su povezani s početkom tog pokreta su Bikini Kill, Bratmobile, Heavens to Betsy, Excuse 17, Huggy Bear, Skinned Teen, Emily’s Sassy Lime, Sleater-Kinney, Team Dresch i The Third Sex.

riot-grrrl

Veronika Kušek