“Oh no, not I, I will survive
Oh, as long as I know how to love, I know I’ll stay alive
I’ve got all my life to live
And I’ve got all my love to give and I’ll survive
I will survive”

moćne riječi bezvremenog hita kraljice disco glazbe Glorije Gaynor


 

Rođena kao Gloria Fowles 7. rujna 1949. u Newarku u američkoj saveznoj državi, New Jersey. Gaynor je odrasla u promjenjivoj obiteljskoj situaciji i oskudnim materijalnim uvjetima. Njeni roditelji, iako puni ljubavi, nisu imali stabilan odnos te je velikim dijelom u odgoju sudjelovala njena baka. Bez obzira na probleme, Gaynor se sjeća doma ispunjenog glazbom i smijehom.

U svojoj autobiografiji naslovljenoj I Will Survive prisjeća se glazbenih uzora koje je obožavala: Nat Cole i Sarah Vaughn, a tijekom karijere inspiracija su joj bile i Ella Fitzgerald i Barbara Streisand. Njen otac zarađivao je pjevajući u noćnim klubovima u grupi Step ‘n’ Fetchit. Njena braća, pod utjecajem njene bake, formirala su gospel kvartet.

Kao dijete, na pitanje ‘što želiš biti kada odrasteš’, njen odgovor bio je ‘pjevačica ili učiteljica’. Motivirana zahvalnošću i entuzijazmom petogodišnjeg dječaka kojeg je naučila napisati njegovo ime kad joj je bilo sedam godina, željela je poučavati djecu. No, pjevanje je ipak prevagnulo.

Još u školi, pjevala je u miješanom zboru te ženskom pjevačkom klubu. Po završetku škole, kako bi osigurala budućnost, pohađala je kozmetičku školu te poslovne tečajeve te uz to radila raznovrsne poslove.

Prvi pjevački posao bio je u grupi Eddie McClendon and the Pacesetters koju je vodio njen susjed, a s kojima je išla na turneju. Nakon što je turneja završila, uz potporu svog brata Arthura, počela je pjevati po noćnim klubovima.

p025jvxd

Svoju prvu pjesmu She’ll Be Sorry objavila je pod umjetničkim imenom Gloria Gaynor, a nakon kratke samostalne turneje pridružila se grupi Soul Satisfiers s kojima je godinu dana putovala po SAD-u i objavila album Will You Be My Guy (Train Of Love). Slijedila je turneja s grupom City Life, a nakon toga njen prvi solo singl Honey Bee. Veći uspjeh doživjela je inovativnom idejom disco miksa, odnosno plesnog maratona kako je to ona zamislila,  sačinjenog od tri pjesme u trajanju od 19 minuta.  1975. izdala je album Experience Gloria Gaynor, 1976. I’ve Got You (Under My Skin), a oba su bila svrstana u Top 40, a nakon toga proglašena je Kraljicom Disca.

233942

Nakon velikog uspjeha uslijedilo je teško razdoblje za Gaynor. Njen menadžer prokockao je njen novac te stvorio veliki dug u njeno ime, a nakon pada na pozornici operirana joj je kralježnica. Fanovi i mediji širili su glasine kako je Kraljica Disca mrtva, ali Gaynor se oporavila te vratila u punom sjaju svojim najvećim hitom do tada, pjesmom I Will Survive.

Pjesma I Will Survive postala je himnom, kako emancipacije žena, tako i svih koji su suočeni s različitim preprekama, uključujući i LGBTIQ zajednicu. Ovo je ujedno prva disco pjesma koja je postala internacionalni hit broj jedan, prodana je u 14 milijuna kopija, a objavljena je na albumu Love Tracks.  1980. Gaynor je, zahvaljujući ovoj pjesmi, osvojila prvi i jedini Grammy za Najbolji Disco Rekord. Slijedio je niz pojava na radiju i televiziji, putovanja svijetom, potaknuti uspjehom singla koji je definirao disco eru. I Will Survive preveden je na dvadesetak jezika, a desetljećima kasnije prisutan je u klubovima.

Njena pjesma Love Is Just a Heartbeat Away pojavila se u filmu Nocturna: Granddaughter of Dracula iz 1979. godine.

MV5BOWIxMjI4MzgtNWMyYS00NjUwLWJjNTAtMDdlZGNkNTQxZDI2XkEyXkFqcGdeQXVyMTQ2MjQyNDc@._V1_

1980-ih disco je postao omražen u SAD-u te je Gaynor provela niz godina putujući svijetom, nastupajući u više od 80 država. Nakon još jednog teškog perioda obilježenog alkoholom, drogama i bračnim problemima, Gaynor pronalazi izlaz u vjeri te obnavlja svoje kršćanske nazore.

1983. objavljuje album Gloria Gaynor koji odražava njenu duhovnu promjenu, disco je zamijenila sporijim R&B i pop pjesmama. Album uključuje novu verziju hita I Will Survive čiji tekst je modificiran te ističe njenu vjeru, a u svoje je nastupe inkorporirala je mnoge gospel pjesme. Ovaj album pokazao se manje uspješnim, no sljedeće godine izdaje album pod nazivom I Am Gloria Gaynor koji sadrži i njen drugi najveći hit I Am What I Am, pjesmu kojom ona postaje gay ikona.

U tekst pjesme I Will Survive dodala je stih:

” I will survive
He gave me life
I stand beside the Crucified One
I can go on
I will be strong
For my strength to live is not my own
I will survive!”

MI0000198054

2002. izdaje album I Wish You Love s dva singla Just Keep Thinking About You te I Never Knew. Iste godine sudjelovala je s mnogo drugih R&B zvijezda na PBS seriji American Soundtrack “Rhythm, Love and Soul”, u sklopu čega je 2004. objavljen album na kojem je bila i njena izvedba I Will Survive i njen novi singl I Never Knew. Također, 2004. ponovno objavljuje svoj album iz 1997. The Answer (What a Life).

GloriaSinging-copy

Dio je mnogih dobrotvornih udruga i projekata, kao što je 2008 NYC Step Out To Fight Diabetes Walk, u sklopu koje je postala i glasnogovrnica The American Diabetes Association, a uz to i United Cerebral Palsy Organization, The Rita Hayworth Gala for Alzheimer’s, Revlon’s Annual Walk for Life i  The Michael Bolton Foundation .

Potpisala je ugovor s popularnom modnom agencijom Wilhelmina, pojavila se u popularnom sitkomu That ’70s Show u ulozi učiteljice glazbenog gospođe Clark, te televizijskoj drami Ally McBeal.

Pojavila se na mnogim televizijskim emisijama, uključujući The John Kerwin Show, The Wendy Williams Show, The View, Last Comic Standing i The Tonight Show 2010. 2015. njena pjesma I Will Survive pojavila se na kraju filma Marsovac.

Njena glazba postala je dio Dance Music Hall of Fame 2005. godine, a ona je uvrštena u Artist inductees s Chic i Sylveseterom.  U svibnju 2015. Dowling College dodijelio joj je počasnu diplomu doktorice glazbe.