Prošlo je puno od oduševljenja mobilnim aplikacijama za praćenje menstrualnog ciklusa, a novi patenti u potpunosti su zasjenili prve inovacije. Menstruacija nije ugodna, ali uz izume poput višekratno upotrebljivog donjeg rublja ili menstrualne čašice, žene postepeno nalaze svjetlo na kraju tunela – a ovaj put ono dolazi od ekrana njihovih pametnih telefona.

Takozvani ženski problemi tražili su svoja rješenja tijekom povijesti u skladu s inovacijama svog vremena. Od pojave tampona 1930. kojeg je izumio muškarac, preko prvog uloška kakav se i danas koristi iz 1969., higijenski proizvodi ove kategorije nisu previše mijenjali svoje forme. Danas konačno možemo naći sigurnije i pametnije proizvode koji ženama nude alternativna rješenja za krvavi nered i sve popratne pojave:

  1. THINX: donje rublje otporno na mrlje i istjecanja
    Iako zvuči pomalo nehigijenski, THINX i njegove prve odvažne korisnice tvrde da nošenje ovog proizvoda ne daje osjećaj nošenja pelene pa čak ni onaj dobro poznati osjećaj da sjedite u lokvi krvi.
    THINX donje rublje ima ugrađene slojeve zbog kojih se upija vlaga, a razvoj bakterija zbrinut je posebnim mehanizmom. Osim što ima snagu upijanja ravnu onoj dva tampona, sigurno je od istjecanja, a bogata ponuda nudi modele za korisnice različitih preferencija. Tvorci patenta misle i na žene u zemljama u razvoju pa zajedno s organizacijom AFRIpads, sudjeluju u opskrbljivanju žena s platnenim ulošcima s višekratnom upotrebom.

 

  1. LOONCUP: pametna menstrualna čašica

Iako menstrualne čašice (još) nisu previše popularne, radi se o veoma praktičnom proizvodu koji je višekratno upotrebljiv. LOONCUP je pametna menstrualna čašica koja povezana s telefonom, putem bluetooth tehnologije daje informacije o menstrualnom ciklusu te analizira boju i volumen tekućine u čašici. Sama tvrtka proizvod je na tržište plasirala putem kampanje na Kickstarteru gdje je prikupljeno preko 160 tisuća dolara. One zabrinute za utjecaj valova korištenih u komunikaciji između čašice i telefona može utješiti činjenica da se senzori, baterija i antena nalaze na dnu čašice, tj izvan nje.
Zanimljivo je za spomenuti da osim onih tržišnih, jedan od ciljeva tvrtke jest razviti proizvod koji će moći očitati razine kolesterola te znakove anemije i dijabetesa.

  1. LIVIA: spas za menstrualne grčeve

S Livijom čak i analgetici postaju stvar prošlosti. Prijenosni uređaj osigurava trenutno olakšanje stvarajući valove koji frekvencijom odgovaraju grčevima u tijelu, čime uređaj odaslanim valovima blokira receptore za bol u tijelu. S učinkom od 15 sati bez punjenja, Livia znatno smanjuje ili u potpunosti otklanja bolove, a djelovanje je trenutno. Za razliku od lijekova, ne izaziva toleranciju, a sam je uređaj poprilično diskretan. Ovaj spas od menstrualnih tegoba koje mnogima ometaju normalno funkcioniranje moguće je naručiti preko indiegogo kampanje.