Dobitnica Oscara za najbolju glumicu za ulogu depresivne udovice u romantičnoj komediji Silver Linings Playbook, što ju čini drugom najmlađom glumicom kojoj je dodijeljena ta nagrada s tek 22 godine i 193 dana. Godinu kasnije zaslužila je nagradu BAFTA za najbolju sporednu glumicu kada je utjelovila problematičnu ženu u crnoj komediji American Hustle. Ponosna je vlasnica tri Zlatna globusa za ostvarene uloge prethodno spomenutim filmovima i za ulogu izumiteljice u istoimenom biografskom filmu Joy.

Jennifer-Lawrence

Jennifer Shrader Lawrence je američka glumica, rođena 15. kolovoza 1990. godine u Louisvilleu gdje je živjela do trenutka kada ju je u New Yorku uočio lovac na talente u dobi od samo 14 godina. Po završetku srednje škole preselila se u Los Angeles gdje je započela glumačku karijeru igrajući gostujuće uloge u nekoliko televizijskih emisija. Prvu glavnu ulogu je dobila u sitcomu The Bill Engvall Show dok se na filmskom platnu prvi puta pojavila u sporednoj ulozi u filmu Garden Party, a zapažena je u nezavisnoj drami Winter’s Bone.

Popularnost ostvaruje nakon pojavljivanja u ulozi mutantice Mystique u filmu X-Men: First Class, a u istoj ulozi se pojavila i u kasnijim nastavcima franšize X-Men. Uloga koja joj je priskrbila svjetsku slavu je uloga utopijske heroine Katniss Everdeen koju je utjelovila u svim nastavcima Igara gladi te se prometnula u najbolje plaćenu akcijsku junakinju svih vremena.

Jennifer_lawrence

Jedna je od najbolje plaćenih i najuspješnijih glumica na svijetu, a njezini filmovi su ukupno zaradili preko 5 milijardi dolara.

Osim što je iznimno talentirana, zagovara rodnu ravnopravnost i feminističke stavove te je osnivačica Zaklade Jennifer Lawrence kroz koju podržava i potpomaže različite dobrotvorne organizacije.

Tijekom snimanja filma X-Men: First Class upustila se u ljubavnu vezu s kolegom Nicholasom Houltom, a veza je okončana 2014. godine. Iste godine su „procurile“ golišave fotografije mnogih poznatih žena pa tako i njezine. U kasnijim intervjuima je ponavljala da te fotografije nisu bile namijenjene javnosti te da je objavljivanje istih seksualni prekršaj. U intervjuu za časopis Vanity Fair je izjavila:

„To nije skandal. To je seksualni zločin. To je seksualna povreda. Odvratno je. Zakon treba mijenjati (…). Zato su web stranice (koje su objavile fotografije) odgovorne. Činjenica da osoba može biti seksualno iskorištena i povrijeđena, a nečija prva misao je kako zaraditi na tome mi je neshvatljiva.”

jennifer_lawrence_1

Isto tako se zalaže za pitanja koja se odnose na ženska prava. Izjašnjava se kao pobornica planiranog roditeljstva i prava na izbor. Iznosi svoje feminističke stavove i smatra da žene mogu biti istovremeno snažne i empatične. Godine 2015., Jennifer je napisala esej za Lenny letter (tjedni feministički newsletter koji su pokrenule Lena Dunham i Jennifer Konner) u kojem se referira na neravnopravnost u honorarima između glumica i njihovih muških kolega koja godinama vlada u Hollywoodu. Pisala je iz vlastitog iskustva u filmskoj industriji, a posebno se osvrnula na znatno manju plaću koju je primila za snimanje filma American Hustler u odnosu na muške kolege s kojima je glumila. U pismu piše:

„Jeremy Renner, Christian Bale i Bradley Cooper su dogovorili bolje uvijete za sebe. To se smatra neustrašivim i taktičnim ponašanjem, a ja se brinem da ne ispadnem derište. Ponavljam, možda to nema veze s mojom vaginom, ali prema mailovima koji su „procurili“ iz Sonya, producent glavnu glumicu naziva razmaženim derištem.“

Iako je odgajana u republikanskom okruženju, kaže:

„Ne mogu podupirati stranku koja ne priznaje osnovna ženska prava“.

Puno vremena se bavi humanitarnim radom te podupire veliki broj humanitarnih organizacija poput World Food Programme, Feeding America i The Thirst Project. Zajedno s kolegama Josh Hutchersonom i Liam Hemsworthom surađuje s UN-om kako bi podigli svijest o siromaštvu i gladi, a 2015. godine su prikupili novac za neprofitnu organizaciju Do Something. Iste godine je osnovana zaklada Jennifer Lawrence koja je ove godine donirala dva milijuna dolara dječjoj bolnici u Louisvillu za uređenje odjela koji će nositi ime zaklade.