Jane Lynch vjerojatno znate kao trenericu Sue Sylvester iz tinejdžerske serije Glee ili po sporednim ulogama u filmovima Best In Show, A Mighty Wind, For Your Consideration ili The 40-Year-Old Virgin. Ova američka glumica, pjevačica i komičarka rođena je 14. srpnja 1960. godine.

Lynch je provela 15 godina u Chicagu, glumeći u Steppenwolf kazališnoj družini i u vrijeme njezine audicije bila je jedna od samo dvije žene odabrane da se pridruže The Second City družini komičara. Tad je nastavila radit na svojim komičarskim i improvizacijskim vještinama u Annoyance kazalištu.

U filmovima je počela glumiti 1988, igrajući malu ulogu u filmu Vice Versa. Godine 1993. imala je sporednu ulogu kao doktorica uz Harrisona Forda u The Fugitive. Tijekom 90-ih godina glumila je u mnogim televizijskim reklamama, pa i onima koje je režirao Christopher Guest – zbog toga je se sjetio kada je 2000. godine Guest birao glumce za svoj film Best in Show. Nakon toga, njezina se karijera počela kretat u dobrom smjeru i njena popularnost iz dana u dan rasla.

Zbog uloge Sue Sylvester u Glee-u  dobila je najviše nagrada uključujući Emmy za program u udarnom terminuZlatni GlobusNagrada Udruženja glumaca za najbolju glumačku postavu u humorističkoj serijiTCA Nagrada za individualni uspjeh u komedijiSatellite Nagradu za najbolju sporednu glumicu – serije, miniserije ili televizijski film i People’s Choice Award za Omiljenu glumicu TV komedije.

Na adresi 6640 Hollywood Blyd nalazi se 2505. zvijezda na Hollywoodskoj Stazi Slavnih u kategoriji televizije i pripada upravo Jane Lynch.

jane-lynch-sp-090413

Uz sve svoje filmske i televizijske uspjehe, poznate je i po tome što je out-ana lezbijka i feministica. Zbog svojih vlastitih iskustva zna da nije lako biti LGBT tinejdžer te želi pomoći svima koji su u sličnoj situaciji kao što je i ona bila.

Dio je projekta „It gets better (It got better)“ koji LGBT mladima pomaže u teškim trenucima kad vode unutarnje borbe jer osjećaju da su drugačiji te su u procesu prihvaćanja svoje seksualnosti. U ovaj projekt uključene su mnoge druge poznate osobe koje su prošle iste probleme, s kojima mnogi osjećaju bliskost radi filmova ili emisija koje gledaju svakodnevno, te oni govore da postaje bolje, da će naći „svoje ljude“ i da će sve biti u redu. Ponekad mladima trebaju samo tople riječi podrške da bi konačno prihvatili sami sebe. Pogledajte “It gets better” video Jane Lynch – ovdje.

Jednostavna je osoba, uživa u malim stvarima koje život pruža, zagovara jednakost svih te podupire mlade da prihvate i da se ponose samim sobom što je čini odličnim uzorom.

Oblačan dan ne možeš pretvoriti u sunčan dan, ali možeš ga prihvatiti i odlučiti da će ipak biti dobar!“ – Jane Lynch

 

Pozitivna autobiografija puna uspona i padova

U svojoj autobiografiji „Happy Accidents“ opisala je stvari s kojima se suočila na svom putovanju prema slavi i ljude s kojima se susretala. Povjerila nam je svoje snove te neprekidnu borbu za ostvarenje istih. Knjiga je puna pozitivnih misli koje nas potiču se ne odustajemo jer – borba se isplati. „Mnogi memoari poznatih su tako prazno napisani da se zapitamo da li navodni autor uopće zna da je knjiga objavljena. Ali, osvježavajuća, proza u „Happy Accidents“ čini se kao da je Lynch sama ukucala na tipkovnicu laptopa.„ kaže The Washington Post.

books0918chaney

 

Nezaboravna komična feministička izjava

U showu Hollywood Game Night, 2014. godine, igrala se jedna igra u kojoj je šest naslovnica Sports Illustrated kupaćih kostima bilo nasumično postavljeno pred dva tima celebritija. U većini TV emisija, voditelj se ne bi obazirao na činjenicu da su gotovo goli prsati modeli pozirali tako izazovno da je svima bilo teško gledati samo njihovo lice (a ne njihova tijela), ali Jane Lynch nije netko tko će propustiti priliku da se našali. Tokom postavljana časopisa i prije nego je igra počela, ona je rekla:

“Mogu li samo reći da kao feministica sam zgrožena ovim fotografijama. Ali kao lezbijka, oduševljena sam.“

Ova izjava je odmah izazvala smijeh, ali također je primila i razne komentare.

funny-jokes-10

Veronika Kušek