Britanska premijerka Theresa May prošli mjesec je izjavila da njezina vlada ima „odlične rezultate u suzbijanju kućnog nasilja“. Mnogi su osudili njezinu izjavu jer podaci govore da je stanje kada je riječ o borbi protiv nasilja prema ženama.

U Velikoj Britaniji svaki dan su, prosječno, ubijene dvije žene, a počinitelj je trenutni ili bivši partner. Kućno nasilje i nasilje nad ženama se uvelike povećalo u periodu od 2009. do 2014. godine povećavajući ukupnu stopu nasilnog kriminala na državnoj razini. Analiza provedena u Britaniji i Walesu pokazuje povećanje nasilja nad ženama od strane poznatih osoba. Nasilje nad ženama koje su počinile nepoznate osobe je otprilike na istoj razini dok se nasilje nad muškarcima smanjuje.

Jednostavnije rečeno, žene nose teret nasilnog kriminala u Engleskoj i Walesu, a počinitelji su ljudi koji bi im trebali biti najbliži. To nije rezultat s kojim bi se premijerka trebala ponositi.

Osim što se hvale neutemeljenim činjenicama, ova vlada dodatno otežava žrtvama nasilja. U vrijeme kada je Theresa May bila ministrica unutarnjih poslova, udrugama koje pomažu žrtvama su drastično smanjena sredstva. Između 2010. i 2012. godine, financiranje je smanjeno za trećinu na lokalnoj razini za žrtve kućnog i seksualnog zlostavljanja što je rezultiralo odbijanjem svake treće osobe koja je potražila spas u skloništima.

Od 2010. godine broj utočišta u Engleskoj se smanjio za 17%. Njima najčešće upravljaju bivše žrtve nasilja koje razumiju dinamiku zlostavljanja ovisno o zajednici u kojoj djeluju. Smanjenja su se najgore odrazila na specijalizirana utočišta na crnkinje i pripadnice manjina koja se ne mogu natjecati s drugim lokalnim zajednicama jer se sredstva dodjeljuju prema isplativosti.

Za ljude u vladi je slobodno nadmetanje sve, ali udruge koje pomažu zlostavljanim ženama bi se trebale drugačije vrednovati s obzirom da se radi o osnovnim ljudskim pravima, sigurnosnoj mreži i spasu za svaku zlostavljanu ženu.

Vlada bi mogla intervenirati tako da sufinancira utočišta, ali to ne radi. Skloništa se oslanjaju na naknadu za stanovanje koja pokriva veći dio njihovih troškova. Ipak, vlada je najavila ukidanje te povlastice i odbila izuzeti utočišta iz te odluke.

Međutim, ministrica May je najavila da će odustati od sporne odluke, ali su mjeseci neizvjesnosti prouzročili velike probleme utočištima i ženama koje se na njih oslanjaju. Ministričina retorika zvuči dobro, ali riječi ne pružaju sigurnost ženi koja pokušava napustiti nasilnog muža te zasigurno ne sprječavaju dva ubojstva žena tjedno. theguardian