Ja sam samo cura, valjda sam nekakva čudakinja jer svi bulje u mene. Ja sam samo cura, dobro me pogledaj, samo tipični prototip. Dosta mi je toga!

Pjevačica, autorica pjesama i modna dizajnerica Gwen Stefani jedna je od najvećih ikona glazbe devedesetih godina, poznata i kao predstavnica tzv. lipstick feminizma te kraljica breakup pjesama. Godinama je  bila frontžena benda No Doubt, a napisala je i neke od njihovih najvećih hitova, poput „Don’t Speak, „Sunday Morning“, „Just A Girl“, „Excuse Me Mr.“,  „Hey Baby“, i druge. Ima i uspješnu solo karijeru te modnu liniju i parfem, a od prošle je godine i članica žirija u američkoj verziji pjevačkog talent showa „The Voice“.

Gwen Stefani rođena je 3. listopada 1969. godine u Fullertonu u Califoriji. Ima dva brata i sestru, a upravo je njezin stariji brat Eric bio ključan u njezinom priključivanju No Doubtu. Pozvao ju je da pjeva u njegovom novom ska bendu 1986. godine. Nakon prvog albuma, koji nije postogao veći uspjeh, Eric Stefani napustio je bend, a dok su snimali „Tragic Kingdom“ 1991. basist Tony Kanal prekinuo je vezu s Gwen i ponudio da ode iz benda, no ona je inzistirala da ostane. I počela pisati pjesme.

„Ispočetka sam bila jako pasivna, samo sam radila ono što su mi rekli. Ali, onda sam počela pisati. Prva pjesma koju sam napisala bila je „Different People“. I onda se sve promijenilo“, rekla je Gwen.

Uskoro je napisala i „Don’t Speak“, danas kultnu pjesmu.

„I danas mi je malo neugodno kad ju pjevam dok je Tony pored mene“, priznala je, no to je nije spriječilo da napiše još puno pjesama o njihovoj vezi i prekidu, a koje su postale svjetski hitovi. No, Gwen nije pisala samo o ljubavi i prekidu s Tonyjem. „Just A Girl“ pjesma je o tome što znači biti djevojka – uvijek je mala i lijepa, ona se uvijek boji i uvijek izaziva čuđenje i zabrinutost. Gwen je pjesmom u kojoj je ismijala takve stavove i društvena ograničenja nametnuta djevojkama i ženama stekla kultni status, a zbog izjava poput „Željela bih biti muškarac, ali previše volim šminkanje“ postala je poznata kao lipstick feministkinja. Platinasto plava kosa i crveni ruž njezin su zaštitni znak, a jedno je vrijeme nosila i ružičastu te modro plavu boju kose. Poznata je kao velika obožavateljica mode te je imala i svoju liniju odjeće. Na početku karijere često je pomicala granice stila, noseći grudnjak na majicu i slično.

S No Doubtom je snimila još dva albuma, a onda se posvetila solo karijeri. Prvi album „Love.Angel.Music.Baby“ objavila je 2004. godine i osvojila svijet hitovima „What You Waiting For“, „Rich Girl“ i „Cool“. Iste godine imala je glumački debi u filmu Martina Scorseseja „Avijator“, u kojem je glumila legendarnu glumicu Jean Harlow.

U spotovima i kasnije na turneji L.A.M.B. pratila ju je plesna grupa Harajuku Girls u kojem u četiri žene azijskog porijekla. Maya Chino, Jennifer Kita, Rino Nakasone-Razalan i Mayuko Kitayama bile su obučene uglavnom kao japanske učenice, navodno su u javnosti smjele pričati samo japanski, iako su neke od njih rođene Amerikanke, a Gwen im je dala i „nadimke – svaka je predstavljala jednu od četiri riječi iz naziva njezinog albuma – Love, Angel, Music i Baby. Pokrenula je i parfem te liniju lutkica za djevojčice s njihovim likovima. Stefani je zbog toga bila kritizirana zbog rasizma i kulturne aproprijacije.

„Ne žalim zbog toga. Uvijek postoje dvije strane. Sve što sam napravila s Harajuku Girls bio je kompliment i zato što sam obožavateljica. Zar ne možeš biti obožavatelj nekoga drugoga i neke druge kulture? Naravno da možeš. Naravno da možeš slaviti druge kulture“, rekla je Gwen.

Kad se No Doubt ponovno okupio 2012. godine, snimili su spot za singl „Looking Hot“, koji je na YouTubeu bio nešto duže od dana. Ponovno zbog kulturne aproprijacije, ovog puta jer su iskoristili kulturu američkih Indijanaca, ali zbog toga su se odmah ispričali.

Gwen je objavila još jedan solo album, „Sweet Escape“ prije ponovnog okupljanja benda 2012., kad su snimili „Push And Shove“, a dvije godine poslije paralelno je radila na novom solo albumu te na novom materijalu s bendom.

„Htjela sam napraviti album brzo, bez previše razmišljanja. Okupila sam sjajne glazbenike i tekstopisce, ali u međuvremenu su se dogodile neke neočekivane stvari“, rekla je Gwen, misleći vjerojatno pritom na razvod od glazbenika Gavina Rossdalea, s  kojim je bila u braku 11 godina te s kojim ima tri sina. Nakon što su se razveli prošle godine, Gwen se ozbiljnije prihvatila pisanja pjesama te je tako izašao album „This Is What The Truth Feels Like“.

„Srušili su mi se snovi. Htjela sam sretan brak, kao što ga imaju moji roditelji i danas. Prvo sam se sažaljevala, ali onda sam prihvatila sve što mi  se događa i počela stvarati glazbu. Ovaj album mi je spasio život“, rekla je Gwen.

Razloge razvoda nikad nije izričito spominjala, a s javnosti ne dijeli ni detalje nove veze s country pjevačem Blakeom Sheltonom.

Gwen je kroz gotovo 30 godina na glazbenoj sceni postala modna ikona svojim uvijek hrabrim odijevanjem, „kraljica ispovijednog popa“ čije pjesme mogu rasplakati, rasplesati i osnažiti.

„Volim tu kombinaciju – biti ženstvena i igrati se s dečkima u  njihovoj kućici na drvetu. Uvijek sam bila takva.“