U utorak, 20.09.2016. godine, na UN-ovom summitu za žene, koji je održan kako bi se proslavila druga godina postojanja HeForShe (on za nju) inicijative, glumac, novinar i aktivist Edgar Ramirez postavio je ključno pitanje: „Što to znači biti čovjekom?“ Ramirez, koji je UNICEF-ov ambasador i koji je upravo završio snimanje filma Djevojka u vlaku, u središtu čije radnje je priča o obiteljskom nasilju, okupljenim je državnim poglavarima i poznatim ličnostima rekao kako spolna nejednakost ima negativne posljedice ne samo na žene, već i na dječake i muškarce.

U svom impresivnom govoru, Ramirez je objasnio kako dominirajući diskurs uvjetuje dječake da nikada ne iskazuju osjećaje tuge ili straha, već da ih umjesto toga preoblikuju u osjećaj bijesa. Dječake se od malih nogu također uči da ne poštuju žene te da uvijek budu dominantni i najbolji u svemu. Govori im se da su potpuni promašaji ako kojim slučajem ne uspiju samostalno priskrbiti sve što je potrebno za svoju obitelj.

Ovakvi pritisci vladajućeg diskursa stavljaju golem teret na muškarce, zbog čega muškarci često postaju depresivni, što u nekim slučajevima dovodi i do samoubojstva. U Velikoj Britaniji, primjerice, samoubojstvo je najčešći razlog smrti mladih muškaraca u dobi od 20 do 34 godine. S druge pak strane, ovakav pritisak može dovesti i do nasilja počinjenog od strane muškarca, ako on odluči otvoreno pokazati svoje negativne emocije.

Po Ramirezovim riječima, opresija jednog spola istovremeno predstavlja opresiju i drugog spola.   Stoga je borba za ravnopravnost spolova u svojoj osnovi upravo to – borba za jednakopravnost, i kao takva, ona predstavlja pokret oslobođenja za svaku osobu koja je ikada osjetila teret spolnog stereotipiziranja. (Independent…)