Svaka je žena doživjela neukusna dobacivanja od muškaraca koja se odnose na njezino tijelo i njezin izgled. Ima mnogo načina kako se nositi s time. Mnogi smatraju da je najbolji način ignoriranje. Neki misle da bi trebali stati i jasno dati do znanja osobi zašto je takvo dobacivanje neprimjereno. A neki kažu da bi primjena fizičke sile bila najbolji izbor.

slika 1

Ignoriranje

Hodaš ulicom. Čuješ fučkanje, ali ne okrećeš se. Ista osoba dovikne “Kako si dobraa” odvratnim glasom od kojeg te prođu trnci. Ignoriraš i nastaviš hodati. Praviš se da nisi čula. “Ne bi ni hvala rekla, ku*vo!”, uzvikne isti glas.

Činjenica je da se ovakvi scenariji odvijaju svakodnevno u današnjem svijetu. Ponekad se žrtve osjećaju kao da su krive za to što su dobile takve ružne komentare i osjećaju se posramljeno. Sjetite se da Vi niste ništa krivi. Onaj koga bi trebalo biti sram je taj koji je te komentare vikao.

Suprotstavljanje

Nakon što netko dovikne neprimjeren komentar, nemoj ignorirati. Stani. Pogledaj ga u oči. Pokaži da te nije strah. Odgovori mu. Reci da to ne shvaćaš komplimentom i da bi trebao prestat dovikivat ženama “komplimente” po ulici i naći neki drugi način da privuče njihovu pozornost. Neke žene pokušaju mirno popričati sa osobom koja im je dobacila neki seksistički komentar, a neke ipak preferiraju verbalno napast istu osobu.

slika 2

Zašto muškarci dobacuju ženama?

Zbog dobacivanja razne žene strahuju na putu kući i izbjegavaju mračne ulice. Muškarci često ne shvaćaju da njihovi „komplimenti“ utjeruju ženama strah u kosti i uopće nisu zabavni. Ali zašto muškarci dobacuju ženama? Ima nekoliko razloga. Neki misle da će biti zanimljiviji društvu ako će dobacivat neprimjerene komentare stranim ženama na ulici. Neki to rade iz dosade. Neki misle da će se žene osjećati sretno kad čuju „komplimente“ i ne shvaćaju da se prema njima ponašaju kao da su samo komad mesa koji je tu da ih zabavi.

Veronika Kušek