Turska Zaklada solidarnosti žena žustro se protivi odluci turske vlasti da uvede obaveznu kemijsku kastraciju za osuđene seksualne prijestupnike. Kako tvrde, ovakav vid kastracije ne rješava glavne razloge rasprostranjenog nasilja nad ženama, već potiče daljnje zlostavljanje.

Do pouzdanih podataka o nasilju nad ženama u Turskoj nije lako doći, zbog mnogo neprijavljenih slučajeva. Prema nezavisnoj organizaciji Bianet, samo prošle godine je u Turskoj ubijeno 284 žena. Statistički podaci su poražavajući, u 77% slučajeva ubojica je suprug/partner žrtve ili muški rođak, najmanje 133 žena silovano a 42 % su žrtve bile mlađe od 18 godina.

Özgül Kaptan, direktorica Zaklade solidarnosti žena, naglašava:

“S jedne strane donošenje zakona smanjuje seksualno zlostavljanje i silovanje žena, dok s druge zanemaruje sustavni problem – uzrok nasilja nad ženama. Muškarci misle da posjeduju pravo nad ženama te nam je nužna promjena obrazovnog sustava kako bi se dovelo do ravnopravnosti spolova.”

Dakle, tu se radi ponajprije o moći i dominaciji muškaraca kroz razne oblike psihičkog i fizičkog zlostavljanja.

Turska je uz Indoneziju, Poljsku i Rusiju jedna od zemalja u kojoj je spomenuti Zakon legaliziran a izvršava se isključivo prema odluci suda, odnosno, bez pristanka počinitelja kaznenog djela.

Odvjetnica Canan Arin nadodaje:

“Kemijska kastracija je samo sredstvo za trenutno ublažavanje želje za osvetom žrtava. Općenito govoreći, muško-ženski odnosi u Turskoj nisu zdravi.”

nasilje-nad-zenamaNakon izjave turskog predsjednika Erdogana da nije u prirodi zakona da su muškarci i žene ravnopravni, postavlja se pitanje kako uopće očekivati promjene na bolje. To dovodi do kontroverze, jer je turski parlament 2012. godine prvi ratificirao Europsku Konvenciju o borbi protiv nasilja nad ženama, a tamošnja vlada je obećala pomake po tom pitanju. Međutim, do današnjeg dana malo se toga promijenilo. Prijestupnici dobivaju smanjene kazne za “dobro ponašanje” dok žene ne dobivaju odgovarajuću policijsku zaštitu. I dok je vlada uvriježena da je donijela pravilan Zakon, postoji opasnost da će žrtve biti okrivljene za pokušaj privlačenja muškaraca i naposljetku opet biti izložene patnji.