Amy Schumer jedna je od novijih feminističkih fenomena u komediji. Nije samo stand-up komičarka već i spisateljica, glumica i producentica. Sa sestrom, Kim Caramele, radi na TV seriji Inside Amy Schumer, a napisala je scenarij i imala glavnu ulogu u filmu Trainwreck.

Još u 2011. kada sam gledao Roast Charlieja Sheena na Comedy Centralu znao sam da to nije zadnje što čujemo od Amy Schumer. Ubrzo nakon što je epizoda prikazana, u lipnju 2012. Schumer je počela raditi na seriji Inside Amy Schumer, a nakon što je počela s prikazivanjem, sasvim je jasno zašto Amy Schumer spada među Strašne žene. Naime, kroz godine prikazivanja i razne intervjue, Amy Schumer je dokazala da nije samo komičarka već i feministkinja koja ne staje samo na riječima.

1467991581-mc-vert-insta-photo-strapless-watermark

Amy Schumer je rođena 1. lipnja 1981. u Manhattanu, New Yorku. Iako je rođena u bogatoj obitelji, kada je imala devet godina, obitelj joj je bankrotirala i ubrzo su joj se roditelji rastavili, što je, kako sama kaže, dovelo do buntovnosti u tinejdžerskim godinama. U srednjoj školi je proglašena klaunom razreda i najvećom noćnom morom nastavnika. Nakon srednje škole, otišla je u Baltimore u Marlyandu i diplomirala je dramturgiju te se vratila u New York.

Nakon povratka u New York glumila je hrpu malih uloga uključujući TV serije 30 Rock, Curb Your Enthusiasm i Girls. Ubrzo nakon toga, nastupila je na Last Comic Standing, što je ujedno i lansiralno Amynu karijeru. Najveća prekretnica joj je, kao što je već navedno, skeč TV serija Inside Amy Schumer gdje Schumer dobiva svoj glas. Godina 2015. bila je eksplozivna godina za Amy, počevši od filma Trainwreck za koji je napisala scenarij i imala glavnu ulogu preko nastupa prije Madonne na Rebel Heart turneji do premijere vlastitog HBO comedy special-a Amy Schumer Live At The ApolloZa one koje ne znaju, Trainwreck je prošlogodišnja hit komedija, koja je, zahvaljujući angažmanu Amy Schumer zaradila brojne pohvale i nagrade, što je Amy lansiralo još više i tako dovelo do prve samostalne svjetske turneje. Schumer je u mainstream medijima prozvana seks-komičarkom te je često bila na meti medija zato što je žena koja priča o seksu. Iako se njena komedija sastoji od različitih tema, ta etiketa je bacila sjenu na bilo kakve druge teme koje Amy obrađuje, a tu spadaju problemi oko izgleda, hrani i Hollywoodu

Jedan od skečeva u TV seriji Inside Amy Schumer u kojem Schumer komentira trenutnu opsesiju muškarca ženinom stražnjicom.

 

U 2015. je Amy Schumer proglašena jednom od 100 najutjecajnijih osoba prema magazinu Times. Više puta se spominje pametan način na koji Amy Schumer subverzivno koristi feminizam u vlastitom stand-upu i skečevima te se bavi ostalim društvenim problemima. U sklopu svoje TV serije ima skeč Amy Goes Deep u kojem ugošćuje različite osobe s različitim pozadinama, od žigola preko policajca do 106-godišnje žene i tako razgovara o različitim temama. Mnogo skečeva postane viralno i tako dođe u mainstream medije, kao na primjer 12 Angry Men Inside Amy Schumer u kojem skupina muškaraca raspravlja o Amynom izgledu i o tome da li je dovoljno zgodna kako bi se pojavljivala na televiziji. U studenom iste godine Amy pozira za Annie Leibovitz koja u suradnji s Pirellijem fotografira žene izvanrednih profesija te društvenih, kulturnih, sportskih i umjetničkih postignuća.

Amy je podijelila svoju sliku iz Pirellijevog kalendara s naslovom „Predivna, odvratna, jaka, mršava, debela, lijepa, ružna, seksi, odvratna, bez mana, žena. Zahvale Annie Leibovitz“.

Borba Amy Schumer protiv seksista i hejtera je konstantna. Tako je u siječnju ove godine, nakon što je pristala na fotografiju s mladim filmskim kritičarem Jacksonom Murphyjem i nakon što je on napisao da je proveo noć s Amy Schumer, ali da sigurno nije prvi muškarac koji je to napisao, odgovorila: “Shvaćam. Jer sam kurva? Drago mi je da sam se fotografirala s tobom. Pozdrav tati.” Također, u svibnju, je objavila fotografiju sebe kako izlazi iz mora kao odgovor svim internetskim trolovima koji nemaju pametnijeg posla od komentiranja njenog izgleda. Za naslov je stavila: „Nadam se da ćete danas pronaći malo sreće u vašim životima s međuljudskim interakcijama umjesto da pišete neljubazne stvari o osobama koje niste upoznali i koja u vama pobuđuje nešto zbog čega se osjećate nemoćni i sami. Ovako izgledam i sretna sam. Mislim da izgledam snažno i zdravo te kao Miss Trunchbull iz Matilde. Poljupci!”

Sve u svemu, možemo se složiti da je u relativno kratkoj karijeri, Amy Schumer napravila puno toga!

Preporuke za gledanje: