U petak, 3.6.2016. u Varaždinu, na kapucinskom trgu, održat će se sajam vegetarijanskih (i veganskih) proizvoda, pod nazivom Vegefest. Vrijeme održavanja sajma biti će od 9 do 20 sati.

Sajam ovakve vrste prvi put biti će predstavljen Varaždincima. Posjetitelji će moći degustirati razna veganska jela i slastice, koje će biti isključivo ekološki proizvodi biljnog podrijetla. Radionice veganske hrane održati će udruga Medenjak iz Varaždina, Kolektiv Sjemenčice iz Zagreba i Marijana Belošević. Promovirat će se proizvodi koji nisu testirani na životinjama, te ujedno nisu štetni za okoliš. Uz kulinarske radionice održat će se i korisna informativna predavanja kojima će se skrenuti pozornost na prava životinja, prednosti vegetarijanske prehrane, te važnosti očuvanja prirodnih resursa. Neka od predavanja  održat će centar Namaste iz Varaždina. Uz navedene edukativne sadržaje biti će i onih zabavnih: koncerti te nastupi kulturno- umjetničkih društava. Priliku za prezentaciju svojih radova i aktivnosti imat će razne ekološke inicijative i udruge.

Također, ovaj sajam podržava udruga Prijatelji životinja, koja se već više od deset godina aktivno zalaže za zaštitu prava životinja, te promovira vegetarijanstvo kao stil života. Vlastite ideje višestruko argumentiraju na temelju ekoloških, etičkih i zdravstvenih aspekata. U sklopu kampanje Prijatelja životinja održati će se i akcija pod nazivom “Činčile su zakon” koja za cilj ima zabranu uzgoja činčila za krzno u Hrvatskoj. c345a49425b8275617e641f6e4fc1e9a

Zanimljivo je da će se sajam odvijati netom prije već uhodanog Gourmeta- jedne od najvećih gastronomskih manifestacija u Hrvatskoj, koji će se na istoj lokaciji održati 4. i 5. lipnja.

Vegefest u Varaždinu nije novina samo kao gastro sajam, već donosi ideje i vrijednosti koje zaslužuju pozornost i vrijedne su promišljanja.

Pozivamo Vas da podržite ovaj događaj!

 

Vegefest je pod potkroviteljstvom varaždinske županije, a u organizaciji je Web Odiseje 2012. j.d.o.o. u suradnji s Gradskom tržnicom Varaždin.

Ako ste zainteresirani za izlaganje vlastitih proizvoda ili aktivnosti, prijavnicu još stignete zatražiti preko e-maila: vegefest.varazdin@gmail.com a ovdje je i facebook event gdje  možete pratiti tekuće informacije.