U utorak 17. svibnja u MM centru (Savska cesta 25, Zagreb) s početkom u 20:45 sati, održat će se otvaranje konferencije u organizaciji LGBTIQ inicijativa Filozofskog fakulteta u Zagrebu “AUT”.

Otvaranje započinje kratkom predstavom Prvo pa žensko koja je u režiji Lovre Krsnika nastala u okviru  Drugih dana Ogranka mladih HDDU-a, koncipiranih kao platforma za predstavljanje mladih glumaca, redatelja, dramskih pisaca i kostimografa široj javnosti.

Riječ je o kratkom dramskom tekstu koji se može opisati kao tragikomedija o rodu i jeziku; temeljen na  autobiografskim motivima, govori o ograničenjima konzervativne sredine i njenim kontradikcijama, o stavovima koje bespogovorno prihvaćamo i nesvjesno namećemo našim bližnjima. U središtu priče je Ana, djevojka koja potječe iz patrijarhalne sredine jasno postavljenih obrazaca ponašanja, zbog kojih sve teže balansira između očekivanja svoje sredine i vlastita identiteta.

Predstava tematizira činjenicu da smo konstituirani društvenim svijetom kojeg nikad nismo odabrali, pokušavajući prokazati besmisao slijepog štovanja tradicije koje nas može dovesti do kontradiktornosti u vlastitim uvjerenjima.

Nakon toga očekuje vas projekcija nagrađivanog austrijskog burlesknog filma Femme Brutal.

Golo žensko tijelo koje stupa na pozornicu u punom samopozudanju i dalje je radikalan, izrazito političan čin. Kroz queer-feminističke performanse, sedam umjetnika Burlesque Brutal kluba dotiču se tema identiteta, tijela, seksualnosti i stanovite sklonosti „zurenja“. Prostor iza kulisa postaje prostor pod svjetlom reflektora, a glamurozni prikazi nastupa odvijaju se uz bok kolektivnoj struji svijesti izvođača. Nježnom iskrenošću, auto-ironijom i otvorenošću, protagonisti nude uvid u svoje pozadine, motivacije i identitete, i izlažu priču svojih vlastitih „životnih performansa“.

Ulaz slobodan.

Više informacija o događaju možete potražiti na facebook stranici eventa.