Film Istjerivači duhova, reboot istoimenog hita iz 1984. godine, dolazi u hrvatska kina 28. srpnja 2016. Redateljski uradak Paula Feiga (Djeveruše, Špijunka), sa scenarijem koji potpisuju Feig i Katie Dippold (Parks and Recreation, Vrućina), predstavlja novu verziju četvorke koja New York oslobađa od zlonamjernih duhova, s jednom značajnom promjenom – glavne uloge tumači ženska postava u sljedećem sastavu: Melissa McCarthy, Kristen Wiig, Kate McKinnon i Leslie Jones.

Iako reboot-ovi filmova nisu ništa novo (kao ni gotovo tradicionalna skeptičnost fanova originalnih filmova prema spomenutim reboot-ovima), nova verzija Istjerivača duhova posebna je po tome što bi točniji prijevod izvornog naslova bio Istjerivačice duhova. Naime, četiri glavne uloge, koje su u izvornom filmu tumačili muškarci, u novoj verziji tumači ženska postava. Oko filma su se već počele voditi polemike, od podijeljenih mišljenja filmskih kritičara do negodovanja jednog dijela muških fanova franšize i poziva na bojkot filma zbog pretežito ženske glumačke postave.

Kao što navodi Devin Faraci na portalu Birth.Movies.Death., razlog ljutnje nekih muških fanova na novu verziju Istjerivača duhova leži u “ideji da je netko napravio Istjerivače duhova koji ih ne zanimanju. Netko je napravio Istjerivače duhova koji nisu za njih” (moj podebljan tekst).

Film otklanja tzv. muški pogled koji inače dominira akcijskim i SF žanrovima te u centar radnje stavlja četiri žene koje nisu odjevene u oskudne kostime i ne pripadaju kategoriji “klasičnih filmskih ljepotica” kakve inače gledamo. Njihova funkcija nije da budu predmet muških maštarija ili da doprinesu razvoju glavnog muškog lika pa se potom neprimjetno stope s pozadinom, već su one nositeljice radnje.

Preostaje vidjeti hoće li novi Istjerivači duhova postati feministički klasik ili barem kratkoročna feministička senzacija (etikete koje već sad neki odbacuju govoreći o filmu, navodeći primjerice rasistički tretman afroameričke junakinje i manjak etničke i rasne raznolikosti). Očito je kako ženska postava nikako ne osigurava feministički karakter filma, no jedno je neporecivo: novi Istjerivači duhova pružit će ovoj generaciji djevojčica i mladih žena priliku da se poistovijete s likovima na velikom platnu baš onako kako su se dječaci 1984. poistovjećivali s originalnom muškom postavom (kao i s većinom likova u SF žanru od tada).