Karlovačka udruga KA-MATRIX, u sklopu programa Nova kultura _ Hibridni grad 2016. organizira raspravu Promišljanje grada: Privremeno korištenje napuštenih javnih prostora. Rasprava će se održati 6. rujna s početkom u 18 sati, u u Knjižnici za mlade Karlovac (Banjavčićeva 8, Karlovac).

Na raspravi će gostovati Dušica Radojčić (Zelena Istra, Pula), Sanda Kočevar (profesorica, Karlovac) i Luka Lipšinić (arhitekt, Karlovac).

Uvod u raspravu bit će predstavljanje publikacije Privremeno korištenje napuštenih javnih prostora, a tema razgovora biti će mogućnosti uporabe i prenamjene napuštenih javnih gradskih prostora prema europskim modelima koji su se do sada pokazali uspješnima. Kroz razgovor, također će se tematizirati kvaliteta života u gradu i unaprijeđenje iste uz uključivanje građana u procese urbanizacije.

Ponovna upotreba ili recikliranje napuštenih i devastiranih područja ili građevina nema samo brojne pozitivne učinke i prednosti za društvo u cjelini, nego, naravno, i za okoliš. Stavljajući u upotrebu postojeće neiskorištene resurse izbjegava se skupo demoliranje, izgradnja novih građevina i potrošnja zemljišta i resursa. Poticanje novih tvrtki, zadrugarstva i djelovanja udruga dodjelom nekorištenih prostora doprinosi gospodarskom i društvenom razvoju te samozapošljavanju.

Više informacija o događanju možete potražiti na Facebook stranici eventa.