Ovoga petka, 30.9.2016., od 10:30 do 11:30 u prostorima Hrvatskog novinarskog društva održat će se javna diskusija pod nazivom “Dosta je mržnje!”. Diskusiju zajednički organiziraju Kuća ljudskih prava Zagreb i GONG, a kao govornici gostovat će dvije djelatnice Centra za mirovne studije, Sunčica Brnardić i Sara Lalić te Mitre Georgiev iz Kuće ljudskih prava Zagreb.

Organizatori u opisu događaja pišu sljedeće: “Govor mržnje može imati velike i dalekosežne posljedice: društvo u kojem postaje uobičajeno izgovoriti riječi kojima se potiče, širi ili opravdava mržnja, osobito prema manjinskim skupinama i njihovim pripadnicama/ima, društvo je u kojemu i nasilje postaje normalno. U takvom društvu nisu ugrožena samo prava manjina, nego svih građana/ki. Suzbijanje govora mržnje nužno je kako bi se zaštitilo pravo na slobodu izražavanja, jer upravo govor mržnje predstavlja njezinu zlouporabu i negira njezinu suštinu. Zato svatko ima obvezu boriti se protiv govora mržnje i mora biti svjestan/na njegovih posljedica.”

U sklopu jednosatne diskusije bit će predstavljena publikacija Govor mržnje i neprihvatljiv govor: vodič za političare/ke, koja je prvenstveno namijenjena političarkama/ima, ali i svima koji se pojavljuju u javnom prostoru i sudjeluju u javnom diskursu. Uz vodič bit će predstavljena i internetska platforma DostajeMrznje.org. Svrha platforme je da “na jednom mjestu objedinjuje sve procedure za prijavljivanje neprihvatljivih oblika javnog govora i izražavanja u medijima nadležnim tijelima, te time olakšava prijavljivanje svim zainteresiranim građankama i građanima”.

S obzirom na nedavna događanja u javnom prostoru kao što su divljački ispadi budućeg saborskog zastupnika Glasnovića na račun studenata filozofskog, ali i u svjetlu duge tradicije neprimjerenog stila komunikacije javnih ličnosti u Hrvatskoj, ovakva rasprava i više je nego prijeko potrebna.

Više o samoj diskusiji možete saznati ovdje.

(Naslovna slika preuzeta sa Facebook stranice Centra za mirovne studije)