Poljski prijedlog zakona kojim bi žene koje su napravile pobačaj išle u zatvor vratio bi zemlju u Srednji vijek, složili su se zastupnici Europskog parlamenta u srijedu (5.10.) tokom rasprave o ženskim pravima u Poljskoj.

Prijedlog zakona koji je trenutno na pregledu u poljskom parlamentu bio je “za smrt”,
rekla je talijanska zastupnica u Europskom parlamentu Gianni Pittella, čelnica Socijalno-demokratske stranke.

“Ženska tijela su uvijek bila bojno polje…korištena za napade na liberalnu demokraciju i otvoreno društvo”, rekla je Australska liberalna zastupnica u Europskom parlamentu Angelika Mlinar.

Nakon masovnog protesta u ponedjeljak 3.10. objavljeno je da su članovi poljskog parlamenta odustali od zakona, ali i dalje je bio na dnevnom redu za glasanje i raspravu u četvrtak.
Poljska vladajuća konzervativna stranka PiS (Prawo i Sprawiedliwość/Pravo i Pravda) uputila je svoje ministre/ice da odbace zakon, ali vjeruje se da stranka planira novi prijedlog zakona koji bi ozbiljno ograničavao prava na pobačaj.
PiS se brane da prijedlog zakona nije inicirala poljska Vlada već civilna inicijativa (Ordo Iuris) i ponavljaju da Europska unija nema moć donositi zakon o pobačaju.

EU povjerenica za pravosuđe i rodnu ravnopravnost Vera Jourova složila se da je zdravstvo “primarno briga članice Europske Unije”, ali kaže da “ne može razumijeti ovaj prijedlog zakona, za koji se nada da neće biti usvojen”.
“Već smo proživjeli nedemokratska vremena, u kojima se sloboda i dostojanstvo pojedinca nisu poštovala”, rekla je češka političarka.

poland

Pobačaj kao pravo

Unatoč hrabrim izjavama u srijedu, Europski parlament je do sada izbjegavao progovarati o ženskim pravima u Poljskoj.
Vođe stranaka zabranili su tokom velike debate o situaciji u Poljskoj zastupnicima Europskog parlamenta da se upliću u to pitanje još u siječnju, a zatim i travnju ove godine.
Rasprava u srijedu nije donijela nikakvo rješenje, zbog čega se čini manje relevantnom.

Švedska lijevo orijentirana ministrica Europskog parlamenta Malin Bjork izjavila je da je njena stranka pokušala dovesti pitanje ženskih prava na razmatranje odboru Europske Unije od samog početka, ali su vođe drugih frakcija parlamenta blokirale taj trud.
“Stariji vođe ovog parlamenta ne razumiju kako ništa nije tako temeljno pravo kao što je pravo da osoba odlučuje o svom tijelu”, kaže Bjork.

Grupa ministara Europskog parlamenta koji podržavaju pravo na izbor sastala se s poljskim aktivisticama kako bi pronašli način na koji bi mogli promjeniti njihovu situaciju unutar EU zakonodavnog okvira.
Belgijska ministrica Socijalne stranke u Europskom parlamentu Marie Arena kaže da bi EU direktiva protiv diskriminacije u zdravstvenim servisima mogla pomoći jačanju seksualnog i reproduktivnog zdravlja unutar EU.
Također vidi i snažniju ulogu EU u promociji seksualne edukacije i borbe protiv zloupotrebe priziva savjesti doktora koji ne žele izvršavati pobačaj – problem ne samo u Poljskoj već i u Italiji i ostalim zemljama EU (također i kod nas).

Poljska aktivistica Barbara Nowacka kaže da Europski parlament razumije da je pobačaj temeljno pravo, a ne pitanje savjesti.
“Razne europske nacije su se integrirale posljednjih godina. Poljske žene žele ista prava kao i njihove europske sestre”, kaže Nowacka.
Wanda Nowicka, također aktivistica, moli parlament da progovori u ime Poljakinja: “Nijedna stranka u poljskom parlamentu ne predstavlja naša prava”, kaže Nowicka.

varsava-prosvijed

Poljsko pitanje

U međuvremenu, civilne inicijative prošle su kroz nekoliko preokreta u poljskom parlamentu.
Premijerka Beata Szydlo u utorak je izjavila da se osjeća ponizno pred protivnicama prijedloga tog zakona.

Oko 100 000 ljudi izašlo je na štrajk u ponedjeljak protiveći se zakonu, u jednoj od najvećih mobilizacija poljskog društva od pada komunizma.
Ali poljski parlament je kao odgovor iznenada dao prijedlog zakona na prvo i drugo čitanje odmah u srijedu navečer.
Vijeće je izglasalo prijedlog do četvrtka ujutro, PiS je nametnuo stranačku disciplinu i natjerao ministre da prijedlog odbace.

Ipak, PiS-ova ministrica Krystyna Pawlowicz objavila je da će se PiS vratiti s novim prijedlogom zakona koji bi zabranio 90 posto današnjih pobačaja.
Pretpostavlja se da će novi prijedlog ograničiti legalni pobačaj na slučajeve silovanja i incesta te slučajeve u kojima trudnoća predstavlja veliki rizik za život majke.