Rezultati novog istraživanja govore da žene na tržištu rada odrade u prosjeku četiri godine više od muškaraca. Sa svakom godinom staža, bilo da je posao plaćen ili ne, žena odradi po jedan mjesec više. Riječ je o informacijama iz izvješća Not ready, Still Waiting humanitarne udruge ActionAid koji će biti prezentiran u četvrtak na općoj skupštini Ujedinjenih naroda.

Područje na kojemu žene ‘’zarade’’ dodatni staž je neplaćena briga oko obitelji i kućanstva. U Velikoj Britaniji na taj način žena u životu odradi dvije i pol godine više od muškarca. Iako bi se očekivalo da je neplaćanje ovog dodatnog rada za žene najznačajniji problem, važnije je to što im trošenje dodatnog vremena na skrb o obitelji i kućanstvu ograničava mogućnosti dodatne zarade, kao i mogućnost aktivnijeg sudjelovanja u društvenom i političkom životu te prilike za odmor.

Da bi uspostavili ravnotežu, ActionAid poziva vlade, pogotovo one zemalja u razvoju gdje su žene više pogođene ovim problemom, da uspostave kvalitetni sustav javne skrbi, jednaka primanja bez obzira na spol te da potiče radna mjesta koja podržavaju obitelj i da se odrede dostojni minimalni dohodci.

Girish Menon, izvršni direktir ActionAida u Velikoj Britaniji ne traži da se plati ili financijski procijeni sav neplaćeni rad i briga jer je riječ o nečemu neprocjenjivom, već poziva na to da se neplaćeni rad žena prepozna, prizna, smanji te bolje rasporedi ne samo između žena i muškaraca nego i između kućanstva i države.

‘’Rad žena- unutar i izvan doma- ključan je za održivi razvoj i dobrobit društva. Bez svega što nam on pruža svjetska ekonomija ne bi funkcionirala. Unatoč svemu on je i dalje podcijenjen te u većini slučajeva čak nevidljiv.’’

Za objavu izvješća odabran je dan kada će se na općoj skupštini sastati UN-ov panel za ekonomsko osnaživanje žena te se baš tada želi ukazati na nedovoljni napredak u rješavanju nejednakosti među spolovima i problemima iskazanima u ciljevima za održivi razvoj UN-a koji su ugovoreni prije godinu dana.

Rezultati koji će biti prezentirani su analize podataka o tome koliko vremena na neplaćeni rad utroše žene, a koliko muškarci u 217 zemalja različitog stupnja razvijenosti. Oni su pokazali kako je u prosjeku žena sa svojih 69 godina odradila 23 godine neplaćenog rada.