U kolovozu, savjetnik za karijere Bruce Hurwitz objavio je na blog platformi Linkedin savjet upućen mladim ženama: “Skinite prsten!” Izjava je popraćena nemilosrdnim, ljutim komentarima, jer odlazi korak dalje te objašnjava kako bi žene trebale skinuti zaručnički prsten prije odlaska na razgovor za posao kako ih muškarci nebi percipirali kao nepristupačne, a druge žene u uredu kao konkurenciju.

Rebacca Schuman kolumnistica je za blog platformu Slate na kojoj je prokomentirala Hurwitzovu izjavu, otpisala ga kao nebitnog šovinista te uputila pažnju na veći i ozbiljniji problem. Naime, u akademskim krugovima, konkretnije pozicijama profesorica i asistentica na fakultetima, ovakvi su savjeti uobičajeni.

Kod intervjua za stalni posao žene se sudi u velikoj mjeri prema njihovom bračnom statusu. Naime, kada članovi odbora vide prsten na kandidatici prva misao i briga jest da će uz svoju poziciju tražiti i posao za svog muža, jer , naravno, nikako nije društveno prihvatljivo da žena bude uspješnija od svog muža. U obrnutim situacijama, odnosno kod muškaraca koji su u braku, takvih briga nema, jer u potpnosti normalno da on neće tražiti poziciju za svoju ženu. Uspješnom muškarcu žena je dodatak, nije bitna njena profesija i što radi, dok se u suprotnom, u slučaju uspješne žene očekuje da je muž barem podjednako uspješan.

Problem su dvostruki standardi, na muškarca koji ima obitelj gleda se kao uspješnog, štoviše čestita mu se, dok žene zbog istog ne dobivaju posao. Za muškaraca se pretpostavlja da djeca neće utjecati na njegovu efikasnost jer su žene te koje moraju brinuti o i odgajati djecu.

Iako je raspored akademika izrazito felskibilan, omogućava biranje termina predavanja i rješavanja većine administrativnih poslova u svoje vrijeme te nebi trebao predstavljati problem bilo za žene ili muškarce koji trebaju brinuti o djeci.

Pripadnici akademske zajednice dobro su upoznati sa situacijom, znaju koliko je nepravedna, ali svejedno ponavljaju iste predrasude prema udatim ili zaručenim ženama. I dalje im se redovito savjetuje da skinu prsten.

Možemo se smijati Bruce Hurwitzu i zanemariti ga, ali nemojmo zaboraviti da se i u krugovima obrazovanih i, krivo očekivano, socijalno osviještenih ljudi ponašaju jednako.