Žena koja je salon vjenčanica radom i trudom uspjela pretvoriti u pravo modno carstvo.

 “Otac mi je jednom rekao: ‘Radi nešto i vidi gdje će te to odvesti. Ako ne radiš ništa, onda možeš okriviti jedino sebe.’  toga se držim.”

Vera Wang s roditeljima
Vera Wang s roditeljima

 

Vera Wang rođena je u New Yorku u dobrostojećoj kineskoj imigrantskoj obitelji. Otac joj je bio poduzetnik na čelu farmaceutske tvrtke.  No majka, koja je radila kao prevoditeljica za Ujedinjene Narode, je bila ta koja ju je upoznala s modom.

 

“Sjećam se da me mama jednom vodila na reviju Yves Saint Laurent-a u Parizu. Stvarno sam imala od koga učiti o modi. Odrastala sam pod utjecajem najbolje.” prisjeća se Wang.

Umjetničko klizanje
Umjetničko klizanje

Od osme godine bavila se umjetničkim klizanjem u kojem je bila vrlo uspješna. Nakon godina intenzivnih treninga i natjecanja, 1968. se pokušala kvalificirati za Olimpijske igre, no to joj nije pošlo za rukom.

Nakon što se prestala baviti umjetničkim klizanjem, okrenula se modi. Tada je već studirala povijest umjetnosti na koledžu Sarah Lawrence, ali je uz to htjela upisati školu dizajna. Otac joj je sugerirao da umjesto škole dizajna pronađe honorarni posao, što je i učinila.

Ljeto nakon treće godine koledža radila je u butiku Yves Saint Laurent gdje je upoznala Frances Patiky Stein koja je u to vrijeme bila jedna od dvije modne direktorice američkog Voguea. Rekla joj je da se javi kad završi fakultet, a nadobudna Vera ju je poslušala. Dvije godine kasnije kontaktirala je s Frances i zaposlena je kao privremena asistentica. Brzo je napredovala jer se izrazito posvetila poslu. Za vrijeme sezona revija na poslu je znala provoditi čitave dane. Trud joj se isplatio kad je postala jedna od najmlađih modnih urednica u povijesti američkog Voguea.

Nakon što nije zaposlena na mjestu glavne urednice, napustila je Vogue i 1987. počela raditi u Ralph Laurenu kao direktorica dizajna.

Vjenčanje s Arthurom Beckerom
Vjenčanje s Arthurom Beckerom

Dvije godine kasnije planirala je vjenčanje s Arthurom Beckerom. Frustrirana uskim izborom vjenčanica odlučila je skicirati vlastiti dizajn i unajmiti krojačicu, koja je čuvenu vjenčanicu sašila za 10 000 dolara.

Vlastita muka pri odabiru vjenčanice na tržištu s oskudnom ponudom, motivirala ju je da 1990. otvori vlastiti salon vjenčanica Bridal House koji je isprva nudio samo dizajnerske haljine. Bivši kolege iz Voguea poklonili su joj članak o salonu na čak šest stranica, što je sigurno bio jedan od razloga zašto je postao toliko popularan. Nakon nekoliko godina rada izoštrila je dizajnerske vještine te predstavila javnosti prvu vlastitu kolekciju.

“S obzirom na to da mi je svijet vjenčanja bio pomalo stran, u taj sam svijet sa sobom donijela modu. Bila sam neustrašiva jer za drugo nisam znala.”

Pomaknula je granice mode za vjenčanja, te je u tradiciju unijela oštrinu. Njezine kolekcije danas donose vjenčanice crnih i bijelih boja, a 2013. godine predstavila je kontroverznu kolekciju u nijansama crvene.

n14vera-Karenred_wedding_gown_katarina_vera_wang1

” Kad radim koncept vjenčanice, uzimam puno stilističke, vizualne i intelektualne slobode. Svake sezone pokušam ga promijeniti. To je ogroman teret koji stavljam na sebe. Zna biti pomalo bolno.”

belleKontroverzijama ovdje nije kraj. Nakon što je na ovogodišnjem njujorškom tjednu mode predstavila kolekciju proljeće/ljeto, izbio je skandal. Naime, počelo se pisati da je inspiraciju za lak za nokte boje kože, koji je izradila u suradnji s JINsoon-om, pronašla ni manje ni više nego u prostitutki. Ženi koja živi savršenim životom u naizgled sretnom braku, a kad muž ode na posao ona izlazi i zabavlja se. Ovu su informaciju zanijekali i Wang i Jin Soon Choi. Međutim, u bilješkama njujorškog tjedna mode stoji kako je inspiracija za lak za nokte bio francuski film Belle de Jour iz 1967. Radnja filma prati život prekrasne, mlade Severine koja voli svojeg muža, no ne uspijeva s njime biti intimna. Seksualne fantazije ispunjava s drugima te na posljetku postaje prostitutka.

Sarah Michelle Gellar u seriji Buffy - ubojica vampira
Sarah Michelle Gellar u seriji Buffy – ubojica vampira

S obzirom na to da balansira između modernog dizajna i tradicionalne elegancije, Wang je oduševila mnoge poznate, a njene vjenčanice često nose glumice u holivudskim serijama i filmovima.

Leighton Meester u seriji Tračerica
Leighton Meester u seriji Tračerica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Pokušavam ne trčati pred rudo. Ponekad sam pod pritiskom ljudi koji su oko mene pa je teško napraviti da svaka odluka bude prava, ali nastojim stajati čvrsto na zemlji.”

hqdefault
Youtube video The World of Vera Wang