Vera Brittain bila je medicinska sestra, spisateljica, feministica i mirotvorka, a najpoznatija je po svojim memoarima  iz 1933. Testament of Youth u kojima opisuje svoja iskustva kao medicinske sestre u oružanim službama. Velik dio onog što znamo o Prvom svjetskom ratu dugujemo djelu Vere Brittain. Testament of Youth zapis je proživljenog rata i elegija za nestalu generaciju.

eacimr

Rođena je 29. prosinca 1893. godine u Newcastle Under Lyme u Engleskoj. Njena obitelj bila je materijalno dobrostojeća te je Brittain provela relativno mirno djetinjstvo u Engleskoj. Obitelj je često selila pa joj je najbliži prijatelj bio njen brat.

Studirala je englesku književnost na Somerville koledžu Sveučilišta Oxford.  Kad je započeo rat odustala je od studija kako bi volontirala kao medicinska sestra u Prvom svjetskom ratu, u kojem je izgubila brata i zaručnika te dva bliska prijatelja. Pisma koja su međusobno razmjenjivali objavljena su u knjizi Letters from a Lost Generation.

Nakon rata vraća se na Oxford gdje proučava povijest te se pokušava prilagoditi poslijeratnim uvjetima. U to vrijeme sreće Winifred Holtby s kojom razvija blisko prijateljstvo te dijeli ambiciju da postanu dio Londonske književne scene. Uz Holtby druge suvremenice u Somerville koledžu bile su joj Dorothy L. Sayers, Hilda Reid, Margaret Kennedy i Sylvia Thompson.

l-wh-9-9-1-03-01h
Winifred Holtby

Brittain je 1923. godine objavila prvi roman The Dark Tide te izazvala skandal zbog karikatura nastavnika s Oxforda. Najpoznatije djelo su joj memoari Testament of Youth, nakon kojeg slijedi biografija Testament of Friendship 1940., u čast Winifred Holtby, te Testament of Experience 1957., nastavak njenih memoara koji opisuje razdoblje od 1925. do 1950. Pisala je od i iz srca te je mnoge priče formirala prema stvarnim događajima i ljudima koje je srela tokom svog života. 1981. njeni dnevnici objavljeni su pod naslovom Chronicle of Youth.

U 1920-ima postala je redovita govornica Lige naroda, a 1936. pozvana je da održi govor na mirovnom skupu u Dorchesteru, s Dickom Sheppardom, Georgom Lansburyjom, Laurence Housman i Donaldom Soperom. U siječnju 1937. se, na poziv D. Shepparda, pridružila Peace Pledge Union, a kasnije te iste godine pridružila se i Anglican Pacifist Fellowship. Njen novootkriveni pacifizam došao je do izražaja tijekom Drugog svjetskog rata.

Bila je praktični pacifist, odnosno pomagala je u ratu volontirajući kao vatrogasac te putujući i skupljajući novac za kampanju distribucije hrane Peace Pledge Union-a. Ocrnjena je zbog knjige Massacre by Bombing 1944. u kojoj iznosi oštre kritike bombardiranju njemačkih gradova.

Od  1930-ih nadalje, Brittain je redovita suradnica u pacifističkom časopisu Peace News. Kasnije je postala dio uredništva časopisa te je tijekom 1950-ih i 1960-ih pisala članke protiv apartheida te kolonijalizma te u korist nuklearnog razoružanja.

vera-brittain-95852398

U studenom 1966. pretrpjela je gadan pad te slomila lijevu ruku i prst na desnoj ruci. Nakon ovih ozljeda počinje tjelesno opadati, a njen um postaje sve više zbunjen i povučen. Umrla je 29. ožujka 1970. u 76. godini života.