Ursula K. Le Guin (rođ. Kroeber), američka autorica znanstvene fantastike, danas slavi svoj 87. rođendan.

Rođena je 21. listopada 1929. godine u kalifornijskom gradu Berkeley u dinamičnoj i intelektualnoj obitelji – majka Theodora Kracaw bila je autorica, a otac Alfred Louis Kroeber profesor antropologije. Njezino intelektualno okruženje tijekom djetinjstva bilo je bogato, počevši od filozofskih rasprava za kuhinjskim stolom, šarolikog društva obiteljskih prijatelja pa do dobro opskrbljene kućne biblioteke koju je Ursula, uz pomoć brata Karla, nadopunjavala kupovinom znanstvenofantastičnih časopisa.

Kreativna Ursula počela se literarno izražavati već od mlade dobi. Prvu sci-fi kratku priču napisala je sa 9 godina, a prvu priču pokušala je objaviti već sa 11 godina. Nažalost, časopis je odbio njezinu prijavu za objavljivanje, no to ju nije spriječilo da i dalje uživa u ljubavi prema književnosti. U srednjoj školi se nije uklapala, već je vrijeme provodila u knjižnici. Voljela je romantičarska djela sestara Brontë, Turgenjeva, Shelleya, ali i Jane Austen. Sa 13 godina počinila je prvo delinkventsko djelo – izrezala je ilustraciju gospodina Darcyja iz knjige kako bi ga uzela kući iz knjižnice!

Studirala je renesansni francuski i talijansku književnost na Radcliffe College-u, ali svoga studentskoga života prisjeća se s konfliktnim osjećajima. U isto vrijeme je voljela kampus i akademsko okruženje, no bilo je i izvora negativnih emocija. Prvi je bio fakultetski časopis i njegovi suradnici, posebice Adrienne Rich. Mlada Ursula zavidjela joj je na objavljivanim djelima i književnim nagradama. Osim toga, u studentskim danima mučili su ju i osobni problemi u obliku veze s arogantnim kolegom koja je završila slomljenim srcem i ilegalnim pobačajem.

ursula-k-le-guinNakon završetka preddiplomskog studija Ursula je nastavila pisati, no kao maštovita autorica osjećala se izgubljenom u svijetu u kojemu je glavni trend bio hemingvejski realizam. Nastavila je obrazovanje na magisteriju iz romanskih jezika, te je dobila Fulbright stipendiju za doktorat u Francuskoj od 1953.-1954.

Međutim, tijekom putovanja upoznala je mladog akademika Charlesa LeGuina. On je pisao rad o Francuskoj revoluciji, a prve tjedne poznanstva proveli su u Louvreu i pariškim operama. Zaručili su se nakon dva tjedna, a Ursula je ubrzo prekinula svoj doktorski studij o poeziji Jeana Lemaira De Belgesa.

No to nije značilo da je prekinula svoju spisateljsku karijeru. Naprotiv, dinamika obitelji Le Guin bila je nekarakteristična za pedesete godine 20. stoljeća – Ursula i Charles su kućanske dužnosti i brigu za djecu dijelili podjednako, balansirajući tako njezinu literarnu i njegovu akademsku karijeru.

Ursula K. LeGuin, 1973.
Ursula K. Le Guin, 1973.

Nakon povratka u Sjedinjene Države, Ursula je radila kao tajnica i predavačica francuskog na sveučilištu dok Charles završava doktorat na Sveučilištu Emery u Idahu. Tamo je Ursula rodila dvoje djece, Elisabeth u 1957., te Caroline 1959. godine. Kasnije te godine novi dom postao im je grad Portland u saveznoj državi Oregon, gdje i danas žive. Tamo je nastavila aktivno pisati, a osamdesetih godina bila je članicom književne grupe koja je osnovala Institut za književnost u Oregonu.

Ursulina bibliografija izrazito je bogata, kao i njezina polica s književnim nagradama. Njezina najpoznatija djela su serija romana i priča Earthsea, ciklus Hainish te Priče o Orsiniji. Osim navedenih, Ursula piše kratke priče, poeziju, prijevode te tekstove namijenjene akademskoj zajednici.

U svojim djelima istražuje društvo i kulturne odnose, s posebnim naglaskom na rodne i etničke razlike. Njezin iznimno inteligentan pristup problematici može se pripisati odrastanju uz roditelje koji su profesionalno istraživali antropološke teme. 2015-03-14-1426333226-1817620-imagenursula16rs01

Osim toga, Ursula istražuje teme ekologije i svijesti o okolišu. Deklarira se taoisticom od trenutka kada je saznala što je to, a podržava i anarhizam kao counter-culture pokret (iako se odbija tako identificirati jer ne živi anarhističkim stilom života). U 87. godini i dalje je aktivna – piše i drži brojna predavanja i govore. Redateljica Arwen Curry u procesu je snimanja dokumentarca o Ursuli pod nazivom “Worlds of Ursula K. Le Guin”, a snimanje su preko Kickstartera financirali brojni obožavatelji.

Nebrojeno puta primila je nagrade Locus, Nebula i Hugo, a prošle godine primila je National Book Awards Nagradu za životno djelo. Ursulu K. Le Guin smatra se jednom od najaktivnijih i najkvalitetnijih autorica znanstvene fantastike, a osobito je važna kao ženska pionirka toga žanra.

S autorom Neilom Gaimanom pri zaprimanju Nagrade za životno djelo
S autorom Neilom Gaimanom pri zaprimanju Nagrade za životno djelo

Njezin odnos prema maštovitosti pri umjetničkom stvaranju opisuje njezin poznati citat:

“Kreativna odrasla osoba samo je dijete koje je preživjelo”