Novi izvještaj Ujedinjenih Naroda, koji je izašao 10. ožujka 2016., navodi kako prakse poput dječjeg braka, uvođenja prisilnih testova na trudnoću u školama, te iznimno restriktivni zakoni o abortusu predstavljaju izvjestan oblik mučenja za žene moraju biti obustavljene.  

Posebni UN-ov izvjestitelj za slučajeve mučenja, Juan Méndez, pozvao je sve nacije da dekriminaliziraju abortus, barem kada je riječ o slučajevima silovanja, incesta, teških fetalnih oštećenja te u situacijama kada su majčin život i zdravlje dovedeni u opasnost, navodeći pri tom kako se restriktivni zakoni o abortusu mogu protumačiti kao mučenje, budući da prisiljavaju žene da pobačaj obave u nesigurnim i nehigijenskim uvjetima. Neprofesionalno obavljeni pobačaji predstavljaju treći vodeći razlog u smrti trudnica diljem svijeta te često ozbiljno i dugotrajno narušavaju psihičko i fizičko zdravlje žene.

Dok su silovanje i seksualno nasilje već dugo vremena smatrani oblicima mučenja od strane UN-a, dodavanje kršenja reproduktivnih prava žena na tu listu predstavlja relativnu novost. Izvještaj ih dovodi u međusobnu svezu, objašnjavajući kako su žrtve silovanja izložene mnogim problemima u privatnom i društvenom životu, uključujući, između ostalog, nemogućnost legalnog pristupa abortusu ili pak goleme birokratske i administrativne prepreke koje žena mora proći u zemljama u kojima je abortus legalan, a koje znatno otežavaju korištenje tog prava.

Dječji brakovi su se također našli u kategoriji mučenja u izvještaju koji navodi kako se diljem svijeta u braku nalazi 700 milijuna žena mlađih od 18 godina  te 250 milijuna žena mlađih od 15 godina. Ovakvi brakovi su blisko povezani s nasiljem protiv žena, zbog čega UN predlaže da se na svjetskoj razini uvede zabrana stupanja u brak za osobe mlađe od 18 godina, bez obzira na situaciju

Izvještaj također zahtijeva da se zabrani prisilna sterilizacija žena te prisilna provođenja testova na trudnoću u školama, navodi Centar za reproduktivna prava.

Ovaj UN-ov izvještaj je prihvaćen s golemim entuzijazmom od strane boraca/kinja za prava žena. The Huffington Post