Zora je nevladina i neprofitna organizacija koja radi na promicanju ljudskih prava, rodne ravnopravnosti i prava manjina kao i edukaciji te podizanju svijesti o problemima od općeg društvenog interesa, nenasilju, zdravlju i cijelo životnoj i ne-institucionalnoj edukaciji. Djeluje od 2003. godine.


Graditeljska škola u suradnji sa Školom animiranog filma ŠAF i Udrugom Zora organiziraju nove aktivnosti za suradnju i za edukaciju mladih i mladih za mlade o ljudskim pravima. Kao glavni suradnicu Graditeljska škola birala je najviši broj učenika za edukaciju, ali naravno surađivali su još i sa Gospodarskom, Ekonomskom, Tehničkom, Gimnazijama te Srednjom školam Čakovec. Cilj projekta je bio napraviti animirani film, koji će se prikazivati na svim radio televizijama, u svim školama, te čak biti poslan na razne filmske festivale. Uspješno smo ostvarili naš cilj – film je prikazivan na RTL Kockici, poslan svim vrtićima, osnovnim i srednjim školama diljem Hrvatske. Također možemo sa ponosom reći da smo ga prijavili na razne filmske festivale. Na FourRiver FilmFestivalu u Karlovcu nije bio odabran kao natjecateljski film, ali su organizatori vrlo rado ustupili par minuta da možemo prikazati naš film. Nakon toga, film je upao na Dubrovački filmski festival, a moja kolegica Veronika Kušek i ja smo bile odabrane da predstavimo film. Odlično smo se provele u Dubrovniku zahvaljujući organizatorima koji su se potrudili da nam DUFF ostane u lijepom sjećanju

.

1


Na prvoj radionici koja je bila održana 10. veljače 2015. naučili smo više o ljudskim pravima – svako ljudsko biće samim činom rođenja, bez obzira na svoj spol, porijeklo ili državljanstvo, stiče određena neotuđiva prava, stereotipima – su pojednostavljene i vrlo često iskrivljene mentalne slike, javljaju se uz određenu spolnu grupu i podrazumijevaju čitav niz karakteristika, bilo fizičkih bilo psihičkih, koje tu grupu opisuju i određuju, predrasuda –  je unaprijed donesen sud ili mišljenje o nečemu što se dovoljno ne poznaje niti se temeljito proučilo, odnosno prije iskustva i položaj pojedinaca/ki u društvu.

slika2slika3


Na drugoj radionici održanoj 20. veljače, obradili smo teme poput rodne (ne)ravnopravnosti, razlike između roda i spola, sve vrste nasilja te kako prepoznati nasilje u vezama i obitelji na vrijeme.

slikica4


Treća radionica i ujedno i zadnja radionica sa udrugom Zorom koja je bila 26. veljače, učili smo o aktivnom građanstvu, timskom radu, strategiji izrade kampanja i akcija, kako napraviti dobru prezentaciju te kako napisati službeni govor za osobe koje su na višem položaju od nas. Također smo i napravili pripremu za kampanju ‘Mladi za ljudska prava’.

11


Nakon radionica, krenuli smo s izradom edukativnoj animiranoga filma na temu ‘Mladi za ljudska prava’.  Radili smo u prostoru Centra za kulturu u Čakovcu gdje se nalazi ŠAF. Upoznali smo se sa voditeljicom ŠAF-a, međusobno razgovarali o idejama za animirani film i počeli ih realizirati. Prvi dan u CZK-u je bilo radno, ali i zabavno. Iako se 7 sati čini puno, nama je vrijeme proletjelo. Svaki puta kada smo se našli u prostoru ŠAF-a, s veseljem smo prianjali na crtanje svog filma. Društvo je bilo fantastično, a voditelji su bili pristupačni i odgovarali na sva naša pitanja s mnogo razumijevanja. U kratkom vremenu postali smo dobri prijatelji i naučili surađivati te napravili film kojim se ponosimo. Kada je izrada filma došla kraju, teškog srca smo se rastali uz obećanje da ćemo ostat u kontaktu.

saf

idemo idemo2idemo idemo1


Nakon završene edukacije i izrađenog filma, na nama je bio red da svoje znanje prenesemo na mlađe generacije. Podijelili smo se na parove te je svaki par dobio nekoliko razreda u kojima je morao prikazati prezentaciju, naš film i odigrati par zabavnih edukacijskih igara s učenicima.


Naših 16 glava zauvijek će biti povezano divnim sjećanjima na ovu edukaciju koje svi dijelimo. Naš film će biti prikazivan mlađim generacijama s ciljem da učinimo ovaj svijet ljepšim mjestom punim ljudima koji znaju što su ljudska prava i poštuju ista.

Marina Mezga