S ciljem smanjenja slučajeva nasilja nad ženama i djecom, tursko Ministarstvo unutarnjih poslova osnovalo je niz novih policijskih odjela specijaliziranih za borbu protiv obiteljskog nasilja. Čelnica istambulskog odjela, Kıymet Bilir Değerli, za dnevne novine Hürriyet izjavila je kako žrtva od policije može očekivati adekvatnu podršku.

Žene koje su bile izložene nasilju bit će smještene u posebne prostorije novoosnovanih policijskih odjela kako bi se oporavile. Tamo će ih policijski službenici/e informirati o njihovim pravima, poduzeti potrebne korake u pružanju psihološke pomoći te ukoliko bude potrebno osigurati uslugu osobnih zaštitara.

Değerli se osvrnula i na odobravanje nasilja u televizijskim serijama i vizualnim medijima općenito, istaknuvši kako su nasiljem najpogođenija skupina djeca koja često nasilno ponašanje kojem ih televizija uči – preslikavaju u stvarnost.

Ukazala je i na nedostatak stručnog kadra te pozvala dobrovoljce/ke da joj se pridruže u borbi protiv obiteljskog nasilja: “Trebamo pojačanje na poljima psihologije i sociologije te osobe koje imaju iskustva u radu s gluhonijemim osobama.” Trenutni kadar broji 300 ljudi, no, ovisno o mjesnim potrebama, ova bi se brojka mogla povećati.