Shit People Say To Women Directors Tumblr je koji se bori protiv diskriminacije žena u filmskoj industriji.

 

Pretražite li internet u potrazi za najboljim redateljima, jedino na što ćete naići su muškarci. Studija provedena ranije ove godine pokazala je kako su žene režirale samo 7% od ukupnih 250 najzapaženijih filmova 2014.

Tumblr ohrabruje žene u filmskoj industriji da otvoreno i anonimno podijele svoje priče o diskriminaciji i napastovanjima. Stranica prisutna od travnja 2015., već je privukla mnoštvo pozornosti, a sve više i više žena svakodnevno dijeli svoja iskustva. Seksistički komentari variraju od bezazlenih do uznemirujućih.

Kreatori Tumblra kažu : „To je kaotičan posao, pogotovo za žene. Do sada nismo imale mjesto na kojem bismo dijelile, nazovimo to tako, „neuobičajene“ stvari s kojima smo se susretale na poslu stoga je ovo svojevrsna katarza koja razotkriva apsurdne barijere s kojima se žene suočavaju. Otvoreni smo svim ženama i pozivamo ih da slobodno dijele svoje priče, slike i gifove.

Istraživanje koje su od 2002. do 2016.  proveli Women in Film i Sundance Institutea ukazuje na činjenicu da su muškarci nasuprot žena u filmskoj industriji zastupljeni u omjeru 23 naprama 1.

Cathy Schulman, predsjednica Women in Film Los Angeles, kaže : „Nakon završene trogodišnje studije znamo da se redateljice suočavaju sa duboko ukorijenjenim predrasudama o njihovoj kreativnosti, senzibilitetu, tendencijama i ambicijama.“  Kao primjer navela je da na ovogodišnjem Tribeca festivalu u konkurenciji sudjeluje samo 33% žena.

Naposljetku, priča se ne razlikuje mnogo ni na našim prostorima. U hrvatskoj kinematografiji suvereno vladaju muškarci,što je odlično sažela i redateljica Dana Budisavljević rekavši : „gdje god je velika lova – nema žena.“