Donald Trump je u predizbornoj kampanji najavljivao ukidanje prava na pobačaj te obećavao ukidanje Affordable Care Act (zakona o povoljnoj zdravstvenoj skrbi), poznatiji pod imenom Obamacare, koji osigurava dostupnost kontracepcije.

Njegova je pobjeda na predsjedničkim izborima uzrokovala, zbog toga, strah od ograničavanja pristupa kontracepciji. Twitter je pun objava zabrinutih žena koje sakupljaju zalihe kontracepcijskih tableta te u komentarima savjetuju ostale da, dok je još legalno, ugrade intrauterinu spiralu.

Organizacije koje rade na pružanju zdravstvene zaštite  i dostupnosti kontracepcije vrše pritisak  na novu vlast da zajamči ženama daljnji pristup navedenim uslugama.

Trumpovo mišljenje o pitanju abortusa variralo je u vremenu. U ožujku je izjavio kako bi se trebalo kazniti žene koje naprave abortus, ako se zahvat zabrani u SAD-u. Ipak, kasnije je povukao izjavu i rekao da bi se abortus trebao omogućiti u slučaju silovanja, incesta ili ako je zdravlje majke u opasnosti.

U intervjuu s Lesley Stahl, po pitanju abortusa nije dao nikakve jasne informacije. Izjavio je da kada bi se ukinuo zakon o legalizaciji pobačaja (poznatiji kao Roe protiv Wade iz 1973.), svaka bi država zasebno odlučivala o ovom pitanju.

Ipak, Mike Pence, novi potpredsjednik SAD-a, jedan je od najotvorenijih protivnika prava na pobačaj. U ožujku je potpisao zakon koji bi primorao žene da održe sprovod za fetus ako su napravile abortus ili imale spontani pobačaj. Independent/Huffington Post