U četvrtak, 28. travnja, u prostoriji Kluba za mlade, održana je tribina Rodno uvjetovano ulično uznemiravanje i kako reagirati na njega koju je vodila Ivana Šalinović, članica hrvatskog ogranka Hollaback pokreta za suzbijanje uličnog spolnog uznemiravanja. Inicijativa je početkom 2012. godine, na temelju 500 anketiranih osoba, napravila online istraživanje o uličnom uznemiravanju. Rezultati su, u skladu sa statistikama drugih zemalja, potvrdili visoku učestalost ovog oblika rodno uvjetovanog nasilja.

Također, inicijativa je dosad pokrenula dvije kampanje: Čuvam ti leđa i Sigurnija mjesta, a listu sigurnih mjesta možete naći ovdje. Za svrhu projekta Sigurni kvartovi analizirana je gradska četvrt Maksimir. Osim istraživanja, kampanja, projekata, raznih edukacija i prezentacija, inicijativa je u sklopu 8. VoxFeminae festivala održala forum teatar, a ove godine proslavila peti rođendan.

Nakon uvodnih riječi o samoj inicijativi, zajedno s voditeljicom radionice pogledali_e smo spot o uličnom uznemiravanju koji prikazuje neke od rezultata spomenutog istraživanja i tri oblika uznemiravanja: uvredljivo dobacivanje ženama, gej paru i tzv. ‘šlatanje’.

Namjera spota bila je prikazati fenomen uličnog uznemiravanja i potaknuti prisutne da razmijene svoja iskustva. Budući da je tribina osmišljena kao edukativna radionica kojoj je cilj osvijestiti postojanje uličnog uznemiravnja, voditeljica nas je pobliže upoznala s problematikom kroz dvije vježbe. Prvi zadatak bio je riječima ohrabriti osobu koja je doživjela ulično uznemiravanje, a u drugoj vježbi dodijeljeni su nam različiti scenariji koje smo trebali_e uprizoriti.

tribina2

Svi_e prisutni_e složili_e su se da je ulično uznemiravanje oblik rodno uvjetovanog nasilja za kojeg nema opravdanja. Nitko nema pravo vrijeđati nas zbog izgleda i/ili odjeće. Iako se često olako shvaća – čime se prešutno šalje poruka da je normalno trpjeti ponižavanje, maltretiranje i nasilje – ono ne smije biti „nešto što moramo podnositi“. Ženama se konstantno poručuje da budu na oprezu jer su potencijalne žrtve čime se na njih prebacuje odgovornost.

“Ne možeš ostati vani dugo kao brat jer te netko može napasti!Čuvaj se silovanja, izbjegavaj parkove!” 

izvještaj3Neželjeni komentari o izgledu, zviždanje, diranje, vrijeđanje, praćenje, onemogućavanje prolaska, masturbacija na javnom mjestu i slično, oblici su uličnog uznemiravanja koje može probuditi osjećaj nesigurnosti i straha pa osobe nerijetko mijenjaju svoju svakodnevnicu, birajući druge puteve, kako bi došle do škole/fakulteta/radnog mjesta. Drugim riječima, ponašanje, kretanje i život osobe mijenja se pod utjecajem uličnog uznemiravanja. Žrtve su uglavnom žene, ali mogu biti i muškarci.

Važno je naglasiti kako je ulično uznemiravanje, posebno seksualno, subjektivne prirode. Ono što jedna osoba doživljava kao koketiranje i laskanje, drugoj osobi može smetati. Stoga je bitno ne obezvređivati doživljaj osobe već joj pružiti pomoć i podršku kao i informacije na koji način se zaštiti i/ili reagirati.

izvještaj4Sudionici_e tribine pokazali_e su poseban interes za problem reagiranja na ulično uznemiravanje: kako nadvladati problem ljudske pasivnosti, desenzibiliranosti i opće difuzije odgovornosti?

Može biti teško pomoći čak i kad to stvarno želimo. Ipak, kad primjetite ulično uznemiravanje uvijek postoji nešto što možete učiniti, a da se tomu osjećate doraslo. Intervenirajte, delegirajte i/ili odvucite pažnju! Samo glasno recite “Makni se od nje/njega!”, “Neka netko nešto učini!” ili odglumite da poznajete žrtvu i recite “Pa di si! Tražio_la sam te posvuda!”

Ukoliko ste se našli na meti zlostavljača izgledajte mirno, ozbiljno i samouvjereno čak i ako se tako ne osjećate. Nemojte se ispričavati, opravdavati ili postavljati pitanja. Ne ulazite u dugotrajan dijalog sa zlostavljačem! Kada ste rekli što želite, krenite dalje – zlostavljači NE zaslužuju vašu pažnju i društvo.

Također, jedan od načina kako možete reagirati jest: podijeliti svoju priču o negativnom iskustvu.

Slab odaziv na tribinu govori koliko je potrebno raditi na osvještavanju ovog problema kod šireg dijela javnosti.
izvještaj2