Prema novome zakonu, svaki prodani mobitel u Indiji treba imati tipku za uzbunu kako bi žene mogle pozvati u pomoć.

Svaki mobitel koji će se prodavati od 2017. godine, mora imati tipke, koje bi ljudima omogućavale da brzo kontaktiraju vlasti u slučaju problema, dok bi od siječnja 2018. godine mobiteli trebali imati ugrađen globalni sustav pozicioniranja (GPS).

Od siječnja 2018. godine, mobiteli bi trebali imati ugrađen globalni sustav pozicioniranja (GPS). Usto, tehnologija bi trebala učiniti ljudski život boljim, dok je za to najbolji način ulaganje u sigurnost žena, kaže ministar komunikacija Ravi Shankar Prasad .

Na pametnim telefonima, poziv za uzbunu aktivirao bi se brzim, tri puta uzastopnim pritiskanjem tipke za uključivanje. Poziv bi se, također, aktivflip kirao i pritiskanjem tipki pet ili devet.

Briga oko ženske sigurnosti, porasla je od fatalnog silovanja 23-godišnje studentice u busu za Delhi, 2012. godine  Žrtva je posljedično umrla od posljedica silovanja.

Indija je zabilježila 337,922 zločina protiv žena u 2014. godini, uključujući više od 36,000 silovanja – devet posto više nego prethodne godine.

Neki političari i policijski službenici zahtijevaju da žene prođu trening samoobrane, da se primjereno obuku, ne lunjaju okolo poslije mraka. Tim zahtjevima izazivaju na protest aktivstkinje za ljudska prava.

Online sajtovi za prodaju uključujući Flipkart, Amazon India i Snapdeal prodaju proizvode koji smjeraju na žensku sigurnost. Proizvodi poput papar-spreja, palice, boksera i pištolja za omamljivanje moguće je pronaći po cijenama od oko 200 rupija (3 dolara) do gotovo 7,000 rupija.

Indija je drugo po redu najveće tržište za mobitele, s više od jedan bilijun korisnika.

U ruralnim krajevima, muškarci su ti koji kontroliraju upotrebu mobitela kod žena. U zapadnoj državi Gujarat, nekoliko je sela nedavno zabranilo posjedovanje mobitela djevojkama i samicama, s obrazloženjem da ih oni ometaju u učenju. The Independent..