Potaknute idejom pružanja fizičke, emocionalne i psihičke potpore te edukacije, ne samo ženama koje se odluče na roditeljstvo, već i ženama koje se odluče za pobačaj, tri njujorške aktivistkinje za reproduktivna prava odlučile su se na revolucionarnu ideju. 

Lauren Mitchell, Mary Mahoney, i Miriam Zoila Pérez, aktivistkinje i ujedno i doule, 2007. godine u New Yorku, pokrenule su The Abortion Doula Project.

Nakon samo godinu dana aktivnog rada, svoje usluge su proširile i na podršku i njegu žena kod spontanih pobačaja, mrtvorođenja i sličnih slučajeva,. To je označilo nastanak The Doula Project– prvog doula projekta koji je pružao sveobuhvatnu podršku ženama tijekom trudnoće, u slučaju prekida trudnoće, tijekom i nakon poroda.

The Doula Project pokrenut je kao politička ideja koja promovira pristup kvalitetnoj zdravstvenoj njezi za sve, bez obzira na rasu, klasu ili seksualnu orjentaciju. Tu ideju, pokretačice projekta su odlučile primjeniti u direktnu praksu, i tako je nastao cijeli projekt koji je, nakon skoro 10 godina aktivnog rada i preko 40 000 klijentica, pomogao u osvještavanju važnosti uloge potpore žena u trudnoći, kod pobačaja kao i približavanja aktivističkog djelovanja i direknte njege.

Povodom skorog izdavanja knjige u studenom ove godine “The Doulas: Radical Care for Pregnant People” u nakladi edukacijske neprofitne organizacije The Feminist Press, autorice Lauren Mitchell i Mary Mahoney razgovarale su s novinarkom Bitch Media portala, Rebeccom Koon.

the-doula-project

Knjiga je dijelom organizacijski priručnik za druge sveobuhvatne doula projekte i organizacije, a dijelom platforma za dijeljenje iskustava za žene štićenice projekta te iskustva doula u direktnom radu s ženama.

Aktivistkinje i doule  iza projekta svojim radom nastoje premostiti razlike između pro-life i pro-choice zajednica kroz ideju pružanja podrške ljudima koji prolaze kroz emocionalno i fizički izrazito zahtjevne tranzicije.

(FILES)Pro-choice activists hold placards during a rally outside of the Supreme Court in this January 23, 2012 file photo in Washington, DC. Women could well swing the outcome of the US presidential election, and both candidates know it, playing up issues like health care and abortion in the countdown to November 6. AFP PHOTO/Mandel NGAN/FILESMANDEL NGAN/AFP/Getty Images

“…to nam se učinilo izrazito snažna poveznica, tako da smo odlučile napisati knjigu kroz koju ćemo demistificirati pobačaj. Htjele smo prodrijeti duboko u priče žena koje su nam se povjerile; žena u drugom stanju u izrazito ambivalentnoj  poziciji gdje treba odlučiti što i kako dalje uz sav popratni pritisak izvana. Kroz knjigu smo (između ostaloga) htjele pojasniti kako je potpuno normalno imati različite osjećaje vezano za proces pobačaja. Zaista bih htjela naglasiti kako u ovoj situaciji nema čistog reza ili jednostavnih crno bijelih situacija. U preko desetak tisuća slučajeva s našim klijenticama uvijek se radilo o teškim, detaljno promišljenim odlukama. Sam zahvat pobačaja možda traje pet minuta, ali iza svake odluke postoji cjeloživotna priča, i to je  poruka koju smo ovom knjigom htjele poručiti. Svaka trudnoća ima svoju priču.”

 

Cijeli intervju možete pročitati na stranicama Bitch Media portala.

 

Naslovna slika: “Groznica subotnje večeri”, Zorana Unković, 2015.g. Sva autorska prava pridržana.