Na Međunarodni dan djevojčica koji se obilježava 11. listopada organizacija Save the Children objavila je izvješće “Every Last Girl”.

Prema tom izvješću Švedska se nalazi na vrhu ljestvice kao zemlja u kojoj je najbolje biti djevojčica. Iza nje slijede Finska, Norveška, Nizozemska i Belgija, dok se na samom dnu nalaze Niger, Čad, Srednjoafrička Republika, Mali i Somalija.

Ljestvica je izrađena na temelju pet glavnih pokazatelja, a to su dječji brak, maloljetnička trudnoća, smrtnost povezana uz trudnoću i porod, broj žena u parlamentu, te broj nedovršenih školovanja u srednjim školama.

Zanimljivo je da su neke od najrazvijenijih zemalja lošije pozicionirane od Švedske. Tako se primjerice Ujedinjeno Kraljevstvo i Kanada nalaze na 15. i 19. mjestu kao zemlje s malim postotkom žena u parlamentu, dok se Sjedinjene Američke Države s vrlo visokom stopom maloljetničkih trudnoća i smrtnosti povezane uz trudnoću i porode, nalaze tek na 32. mjestu.

Iz objavljenog izvješća također je vidljivo kako se u najsiromašnijim državama djevojčice nalaze u najgorem položaju. U siromašnim zemljama djevojčicama se krše njihova prava i žive u jako lošim životnim uvjetima.

Sve države bi trebale omogućiti djevojčicama pravo na obrazovanje i zdrav život, te osigurati pravo na jednake mogućnosti.

Helle Thorning-Schmidt, izvršna direktorica udruge Save the Children zaključuje:

“Iako imamo mnogo razloga za slavlje još uvijek moramo prijeći težak put kako bi stvorili svijet u kojem će djevojčice imati jednake mogućnosti kao dječaci.”

The Local…